Advertisement

6x legendarische quotes van Jan Smeets op Pinkpop 2019

Jan Smeets Giel Beelen Pinkpop
Foto: Kamiel Scholten/Festileaks

Jan Smeets, wie kent hem niet? The man, the myth, the legend. Hij heeft ervoor gezorgd dat Pinkpop dit jaar vijftig kaarsjes mocht uitblazen. Daarnaast is Jan een legendarische speecher. Ook op de jubileumeditie was hij weer in bloedvorm. Dit waren Jans mooiste uitspraken.

“Ik wil Marco Borsato alleen als Pinkpop-headliner”

Photo: Bart Heemskerk / Pinkpop 2019

Surprise! Daar was ineens Marco Borsato, voor het allereerst op Pinkpop. En dat tot grote vreugde van Jan. Alhoewel, als hij Marco in de toekomst voor een volledige show vraagt, wil hij hem “alleen als headliner.” Als het aan Jan ligt, lijkt er een reële kans dit er ooit nog een keer van komt. “Tot nu toe hebben we daar nooit plek voor gehad, maar ik sluit het in te toekomst niet uit”, aldus Jan tegen RTL Boulevard.

“Je moet gewoon op tijd naar bed gaan!”

Nee, Jan was geen fan van de late slots op Pinkpop 2019. Armin van Buuren draaide bijvoorbeeld tot half twee. “Dat gaan we niet nog een keer doen. Je moet gewoon op tijd naar bed gaan! Of naar de afterparty op de camping.” Geen acts tot de late uurtjes meer dus, wat Jan betreft. Dat ligt vooral aan de kosten. “Ineens klopt dan de NS aan: hoe we al die mensen zo laat naar huis gaan krijgen. Ja, dan moet je weer geld uittrekken voor extra treinen”, vertelt Jan tegen 3voor12.

“Wat zeggen die apenkoppen van jou nou?”

Jan Smeets

Boef is al sinds zijn bekendmaking voor Pinkpop een gevoelig onderwerp. Daarom haalt Eva van 3voor12 de boeking er even bij. Jan is daar niet direct enthousiast over. “Ik zeg dan tegen m’n dochter: ‘Enne, wat zeggen die apenkoppen van jou nou?’ En dan zegt ze: ‘Ja pap, ze zijn toch echt bezig met die Kraantje Pappie en die Boef.’ Ja, dan denk ik wel: ‘Oh jee…'”

“Wij gaan altijd door”

Jan Smeets - Pinkpop 2019
Photo: Bart Heemskerk (Pinkpop 2019)

We dreigden opnieuw een storm te krijgen op de maandag van het festival, maar die bleef uiteindelijk uit. Het kost Jan wel veel om de bezoekers veilig te houden, kaart hij aan. “Dat kost ons jaarlijks zo’n miljoen.” Maar één ding staat voor de Pinkpop-legende vast: “Wij gaan altijd door. Ik zou dat nooit doen, Pinkpop aflassen. Dat moet je koste wat het kost voorkomen.” Gelukkig maar!

“Ik ga er deze keer écht geen preek van maken”

Foto: Buro Pinkpop

En dat werd natuurlijk opgevolgd door een preek. Jan dwaalde even af naar de Europese verkiezingen. “Bedankt dat jullie voor Frans Timmermans kozen! Frans is namelijk ook een fan van Pinkpop,” en dus de favoriet van onze Jan.

“Ze heeft het vijftig jaar volgehouden”

Het mooiste Jan-moment kwam op het einde: zijn eindspeech. Daarin gebeurde iets bijzonders: Jan werd emotioneel. Hij bedankte iedereen voor vijftig jaar Pinkpop, maar wilde z’n grootste liefde nog even extra uitlichten. “Ik wil maar één persoon in het bijzonder bedanken. Dat is mijn eigen vrouw Till. Die heeft het vijftig jaar volgehouden!” En we gaan gewoon voor nog eens vijftig jaar, Jan!

Wat vond jij van Pinkpop 2019?

Was jij op Pinkpop dit jaar? Wij willen graag weten wat je van het festival vond. Je kunt hieronder punten geven aan het festival. In september concluderen we welke festivals het tofste waren tijdens de Festileaks Festival Awards. Deelname is vrijwillig en anoniem.

[awards poll=”festileaks-festival-awards-2019″ festival=”pinkpop”]

Pinkpop 2019

Foto: Bart Heemskerk (Pinkpop 2018)

De 50e editie van Pinkpop werd gehouden in het pinksterweekend, van 8 t/m 10 juni in Landgraaf. Onder meer Mumford & SonsThe Cure en Fleetwood Mac. Met Festileaks hoefde je niks te missen van het festival: check bijvoorbeeld alle live-updates van het festival op onze site, Facebook en Instagram. Ook kun je interessante artikelen uit de rubriek ‘50 jaar Pinkpop‘ lezen, zoals over de dance-acts die de afgelopen jaren op Pinkpop hebben gestaan. Voor meer informatie kun je terecht op de officiële website.

Pinkpop Logo

Pinkpop 2023

Locatie
Nederland
Landgraaf, Nederland
Datum 16-18 juni 2023
Tickets Dagkaarten vanaf €135. Combitickets vanaf €275. Kopen