Jan Smeets stopt bij Pinkpop: van het lenen van de geluidsinstallatie tot de vijftigste editie

Photo: Bart Heemskerk / Pinkpop 2019

Mister Pinkpop, Jan Smeets, stopt als festivaldirecteur van Pinkpop. Dat nieuws maakt hét gezicht van het Limburgse festival vrijdagavond bekend. De oprichter van het festival geeft aan dat hij de afgelopen tijd, mede door het coronavirus, veel heeft nagedacht over de toekomst. Nu besluit Smeets om het stokje over te dragen aan het vaste team dat met hem het festival al jaren organiseert. Gelukkig blijft Mister Pinkpop wel betrokken bij het festival en geeft hij aan dat we nog niet ‘van hem af zijn’. Toch verdient het einde van een tijdperk een volwaardige terugblik. Van het werk in een jongerencentrum tot vijftig jaar achter elkaar een festival organiseren: Jan Smeets is Mister Pinkpop!

Festivalvader Jan Smeets

Jan Smeets is vanaf het prille begin het gezicht van Pinkpop. De Limburgse festivaldirecteur is sinds dag één betrokken bij het festival. Onder zijn leiding van groeit het festival uit van een ééndagsfestival tot een feest van drie dagen met acts van wereldklasse.

Inmiddels is Smeets jaarlijks de festivalvader van ruim 100.000 bezoekers. Pinkpopgangers weten dat Mr. Pinkpop regelmatig het podium op komt om ‘zijn’ bezoekers op het hart te drukken genoeg te drinken en goed te smeren. Na de headliner beklimt hij steevast de Main Stage om de bezoekersaantallen en andere leuke feitjes te delen voor het slapen gaan. Genoeg redenen om de festivaldirecteur te vereeuwigen met een standbeeld op het festivalterrein.

Van een jongerencentrum naar de eerste keer Pinkpop

Mister Pinkpop wordt in 1945 geboren in Einighausen, Zuid-Limburg. Zoals velen in die tijd komt hij uit een religieuze mijnwerkersfamilie. Hij werkte in jongerencentrum Berchmans, waar hij popconcerten organiseerde met Peter & Zijn Rockets. Daarna organiseerde hij een klein festival in Grevenbricht, ”omdat daar de mooiste meisjes woonden’’, aldus Smeets. Zo rolde hij de wereld van de popmuziek in.

Dan organiseert Smeets met een aantal jongerencentra in 1970 voor de allereerste keer Pinkpop: popmuziek tijdens Pinksteren. Met 15.000 gulden wordt in Geleen een ééndagsfestival uit de grond gestampt. De geluidsinstallatie van The Golden Earring blijkt beter dan de wielertoeters die op het terrein staan, dus mag deze de hele dag blijven staan. Van het bezoekersaantal van 10.000 man had de organisatie nooit durven dromen. Smeets wordt later directeur van Buro Pinkpop en neemt de leiding alleen over.

Jagger wel of niet?

In 1979 kent het Limburgse festival een droomeditie. Niemand minder dan The Police en Dire Straits staan op de bühne in Geleen. Maar ook Peter Tosh – op dat moment wereldberoemd door zijn hit met Mick Jagger, ‘Don’t Look Back’ – staat op het affiche. Op de dag van Pinkpop 1979 is Mick Jagger bij het optreden van Tosh. Dat heeft wel wat werk om handen gehad: Jan Smeets rijdt zelfs naar Brussel om daar Jagger’s favoriete bier te halen. Van het optreden komt het echter niet: Jagger heeft het podium nog niet helemaal betreden, of hij draait zich alweer om. Na een ‘see ya‘ tegen Jan Smeets vertrekt hij, waarschijnlijk afgeknapt op de camera’s die hem constant volgden. Anderen beweren echter dat hij te dronken was. Hoe dan ook: Jagger is weg en Smeets blijft ontroostbaar achter.

Pinkpop in het Guinness Book of World Records

De Pinkpop-carrière van Jan Smeets kent niet louter hoogtepunten. Door concurrentie van stadionconcerten gaat het festival in 1985 bijna failliet. Een samenwerking met Mojo Concerts is de redding en in 1986 verkoopt Pinkpop weer helemaal uit. Alles met de hulp van ‘the invisible Mr. Pinkpop’ Leon Ramakers. Hij neemt met Mojo de programmering over. In 1988 verplaatst het festival van Geleen naar Landgraaf. Op de renbaan van Megaland groeit Pinkpop uiteindelijk uit tot het oudste onafgebroken openlucht-popfestival van de wereld en belandt zelfs in het Guinness Book of World Records. Dit alles gebeurt nog steeds onder het toeziend oog en de leiding van Jan Smeets. 

De groten der aarde naar Pinkpop

Op de nieuwe locatie volgen tientallen edities met steeds grotere artiesten. Bruce Springsteen geeft in 2009 voor de eerste keer een optreden op een festival en wel op Pinkpop. In 2014 volgt voor Smeets het absolute hoogtepunt: The Rolling Stones komen naar Landgraaf. 35 jaar na de Jagger-deceptie in Geleen volgt eindelijk de revanche. In 2016 was er nog zo’n piek: oud-Beatle Paul McCartney speelt een zeldzame festivalset op Pinkpop.

De vijftigste editie van Pinkpop

Pinkpop 2019 is speciaal: dit is namelijk de vijftigste editie van het festival. De historie van het festival wordt weergeven in de diverse line-up, met een mix tussen oude legendes en fijne nieuwkomers. Fleetwood Mac en The Cure worden vrolijk afgewisseld met Mumford & Sons en Major Lazer. Jans droom om The Police te strikken gaat helaas niet in vervulling, maar hij krijgt wel Andy Summers met zijn fototentoonstelling op Megaland. Het grootste hoogtepunt van de editie is toch wel de eindshow, waarin de geschiedenis van Pinkpop wordt samengebald in een 10 minuten durende ”Celebrationshow”. Dan geeft een geëmotioneerde Jan een laatste speech, waarin hij vooral zijn vrouw bedankt voor haar steun en hij toch een traantje laat.

Pinkpop 2021

Major Lazer - Pinkpop 2019
Photo: Festileaks / Thijs Jacobs

Pinkpop is het oudste jaarlijks terugkerende festival ter wereld. Het festival kent een vaste formule: drie dagen lang, drie van de allergrootste acts van deze planeet, aangevuld met een divers dagprogramma. En veel meer dan dat moet het ook niet zijn. Verwacht geen gigantische randprogrammering of sprookjesachtige locaties. Het draait om de muziek op Pinkpop: kwalitatief goede, bewezen muziek. Vorige zomer zouden onder andere Red Hot Chili PeppersPost Malone en Guns N’ Roses op de planken van het Limburgse festival staan. Red Hot Chili Peppers en Twenty One Pilots zouden terugkeren voor de editie in 2021, maar helaas ging ook deze editie niet door vanwege het coronavirus. Pearl Jam is bevestigd als eerste act van 2022.

  • Locatie: Landgraaf, Nederland
  • Datum: AFGELAST
  • Tickets: kaarten van 2020 en 2021 blijven geldig voor 2022
  • Meer informatie vind je terug op de officiële website.
Pinkpop Logo

Pinkpop 2023

Locatie
Nederland
Landgraaf, Nederland
Datum 16-18 juni 2023
Line-up
Tickets Kopen