De grootste struggles op weg naar de camping van Rock Werchter 2019

828
Rock Werchter 2018
Photo: Thijs Jacobs / Festileaks

Op woensdag arriveerden de eerste Rock Werchter-gangers op camping The Hive, waarna vanochtend ook de andere campings opengingen. Bepakt en bezakt zetten de bezoekers de eerste stapjes op het – nu nog – groene gras, en de eerste blikken Cara Pils worden langzaamaan opengetrokken.

Maar de weg naar Werchter is niet alleen maar feest. Spullen gaan kapot en de tropische temperaturen slaan toe terwijl jij je tentje nog moet opzetten. Wij deden een rondje over de camping van Rock Werchter om eens te zien wat de grootste struggles van de festivalgangers waren voordat die tent eindelijk rechtop stond.

Hoe gaat alles ooit mee?!

Photo: Janne Paardekooper / Festileaks

Na een urenlange autorit zie je eindelijk de bordjes met ‘Rock Werchter 2019’ erop langs de weg staan, gevolgd door de zoektocht naar een parkeerplek en de kruistocht naar de camping. Je haalt alle spullen uit de auto; klaar om op pad te gaan. Maar ineens lijkt aan die lading spullen geen einde te komen? Thuis kon je alles netjes één voor één de auto inladen, maar nu het allemaal op elkaar gestapeld ligt, is het toch behoorlijk veel. Hoe krijg je dit allemaal meegesjouwd?!

Die ene tas die alsmaar van je trolley blijft vallen

Na veel overleg in de groep hebben jullie eindelijk een manier bedacht om alles mee te sjouwen. Misschien in één keer, misschien heb je besloten om toch maar vaker op en neer te lopen; maar een plan is er. Jullie gaan op pad met een constructie waar goed over is na gedacht: “die tas kan daar wel bovenop en als jij nou dit pakt, kan ik dat er nog wel bij pakken.”

Maar na een aantal meters richting Rock Werchter is het al zover: de eerste tas valt van de trolley. Vol goede moed leg je de tas weer terug en loop je verder. Na een paar seconden is het echter precies hetzelfde verhaal. Het mag een paar woede aanvallen kosten voordat je realiseert ‘deze tas gaat echt niet blijven liggen’. Die ene tas, die de hele constructie weer overhoop gooit, waardoor jullie een nieuw plan van aanpak moeten bedenken. Waarna het hele tafereel zich opnieuw afspeelt…

De hitte

Rock Werchter 2019 - camping
Photo: Joris Bakker / Festileaks

Het is heet op Rock Werchter, heel erg heet. En dat merk je. Vooral wanneer je bezig bent met die lange tocht naar de camping. Want wanneer de constructie eindelijk volledig efficiënt is en je dacht alles onder controle te hebben, voel je eigenlijk pas hoe warm het was. Onderweg zie je ook anderen in enkel zwaar bezwete shirts, gecomplimenteerd door rode koppies. ‘At least we’re all in this together‘, is wat er deze middag waarschijnlijk door je hoofd gaat, nadat je overweegt om maar gewoon te stoppen, alles neer te laten vallen en precies waar je op dat moment staat te gaan zitten.

Na de lange toch blijkt de warmte eigenlijk toch best fijn te zijn. Lekker met een korte broek en een biertje in de hand op je campingstoeltje hangen, chillen in een zwembadje of een waterpistoolgevecht houden met je vrienden? De zon brengt genoeg gezelligheid met zich mee!

Photo: Joris Bakker / Festileaks

Een koffer die na een grondige security-check niet meer dicht kan

Rock Werchter 2019 - tassencontrole
Photo: Janne Paardekooper / Festileaks

Het is zover: de Rock Werchter ingang is in zicht! Je hebt de tocht overleefd, inclusief warmte, vallende tassen en mislukte pogingen om alles in één keer mee te sjouwen. Maar hoe dichter je bij de ingang komt, hoe dichter je bij het volgende obstakel komt: dé tassencontrole. Dacht jij net thuis alle ruimte in je tas zo efficiënt mogelijk gevuld te hebben, halen ze hier alles weer overhoop. Met als gevolg dat jouw zo zorgvuldig ingepakte koffer niet meer dichtgaat en je maar met een half open, uitpuilende versie de tocht voort moet zetten.

De tent opzetten

Photo: Janne Paardekooper / Festileaks

En dan is de tocht eindelijk achter de rug. Je bent door de security heen en hebt een plekje op de camping gevonden. Maar dan begint het gevecht pas met het opzetten van de tent. En dat gaat niet zonder slag of stoot. Gebroken of zelfs vergeten tentstokken en haringen, je tent die toch niet past in het stukje dat je vrij had gehouden, de wind die roet in het eten gooit; ga zo maar door. Het leven is niet altijd alleen maar koek en ei op de festivals!

Een lek luchtbed

Rock Werchter 2019 - camping
Photo: Janne Paardekooper / Festileaks

En dan, als die tent eindelijk staat volgt de kampeer-nachtmerrie die je niet voor mogelijk hield: je luchtbed blijkt lek te zijn. “Maar de vorige keer was ‘ie ook nog goed,” dacht je bewust. Nu kickt de spijt echter in. Heel veel spijt. Huilend probeer je nog verwoede pogingen te doen om de boel te redden met duct tape, maar of dat mag baten..?

Maar gelukkig zijn luchtbedden er niet alleen om op te slapen. Een lek luchtbed functioneert bijvoorbeeld prima als kleding. Maak er een leuke, zwierende jurk van en bespaar daarmee ook nog eens ruimte in je koffer door de kleding die niet meer mee hoeft. Meer plek voor bier!

Wat vond jij van Rock Werchter 2019?

Ben jij op Rock Werchter geweest dit jaar? Wij willen graag weten wat je van het festival vindt. Je kunt hieronder punten geven aan het festival. In september concluderen we welke festivals het tofste waren tijdens de Festileaks Festival Awards. Deelname is vrijwillig en anoniem.

[awards poll=”festileaks-festival-awards-2019″ festival=”rock-werchter”]

Rock Werchter 2019

Rock Werchter 2018
Photo: Festileaks

Rock Werchter vond dit jaar plaats van 27 tot en met 30 juni. De line-up werd aangevoerd door The CureP!nkMuseFlorence & The MachineTool en Mumford & Sons. Beluister ook onze Spotify-playlist van het festival om nog even na te genieten, of naar de Festivalpodcast live vanaf de Werchterweide.