10 nieuwigheden op Zwarte Cross 2019

847
Zwarte Cross
Photo: Joëlle van Wissen / Festileaks

Morgen gaan de poorten van de Zwarte Cross eindelijk weer open. Ook dit jaar zijn er weer genoeg nieuwe bezienswaardigheden en knettergekke randactiviteiten op het terrein te vinden.

Donderdag gaat de 23e editie van de Zwarte Cross van start. Het festival heeft door de jaren heen nogal wat veranderingen doorgemaakt. Ook dit jaar is er weer flink wat nieuws te beleven in de Achterhoek. Eerder kondigde de organisatie de kerkdienst en de sterrensnackmuur aan. Wij bezochten de persdag waar we werden rondgeleid langs nieuwe cafés, activiteiten, attributen en nog veel meer!

1. Tandembackflip met bezoeker

Zwarte Cross
Photo: Samuel van der Lee / Festileaks

Drie keer per dag wordt er een bezoeker door Gilles de Jong achterop de crossmotor genomen om over de kop te vliegen. De gelukkige waaghalzen zijn enige tijd geleden al uitgekozen, dus het is helaas niet mogelijk om je ter plekke aan te bieden voor deze unieke ervaring. Wel kan je elke dag kijken naar de rondvliegende motoren en mensen op Ground Hero.

2. Pathé bioscoop

De Universitent verandert op vrijdag- en zaterdagavond in een echte Pathé bioscoop. Duizelt je hoofd even van alle Nozem en crossmotoren? Plof even neer en geniet van de exclusieve première van de film ”Anna”.

3. MIVA Las Vegas

Zwarte Cross
Photo: Joëlle van Wissen / Festileaks

MIVA Las Vegas is voor mindervaliden dé ideale plek om te overnachten. Deze hospitality unit biedt 20 slaapplekken voor mindervalide festivalgangers. Hier zijn ook extra voorzieningen, zoals hoog-laagbedden, tilliften en speciale toiletten.

4. Stamcafé De Schans

Dit jaar is café de Beugel omgetoverd tot stamcafé de Schans. Hét café waar Nederlandse klassiekers worden gedraaid en elke dag dezelfde mensen aan de bar zitten. Zo hoef je je eigen stamkroeg niet te missen tijdens een weekendje Zwarte Cross.

5. Tante Rikie-knuffels

Zwarte Cross
Photo: Joëlle van Wissen / Festileaks

Altijd al liggen dromen van een heerlijke knuffelsessie met Tante Rikie? Deze droom wordt dit jaar eindelijk werkelijkheid. Op het terrein zijn namelijk voor het eerst echte Tante Rikie-knuffels te koop. Het perfecte gezelschap voor die paar uurtjes broodnodige slaap!

6. Bolletje speeddate-ontbijt

Je prins(es) op het witte paard (of op de witte crossmotor) ontmoeten op een festival, wie wil dat nou niet? In het speeddatecafé op de camping kun je, tijdens een driegangenontbijt, op vrijdag-, zaterdag- en zondagochtend van 08:00 tot 11:00 op zoek gaan naar jouw droomman of -vrouw.

7. 10 jaar Reggaeweide

Zwarte Cross
Photo: Joëlle van Wissen / Festileaks

De Reggaeweide is de plek waar je heerlijk kunt chillen. Dit jaar blaast de weide 10 kaarsjes uit. Dit wordt passend gevierd met speciale shows. Onder meer The Wailers, die ook op het hoofdpodium staan, geven op deze weide een extra show.

8. Kampvuur met Indian Pete

Indian Pete mag dit jaar opnieuw een poging wagen om het kampvuur aan te steken. Nadat hij vorig jaar door de droogte vroegtijdig huiswaarts moest keren, mag hij dit jaar iedere avond het kampvuur in het Walhalla aansteken met zijn jet engine.

9. Duurzaamheid

Zwarte Cross
Photo: Joëlle van Wissen – Festileaks

Ten opzichte van vorig jaar wordt er dit jaar veel meer afval gescheiden en hergebruikt. Er zijn veel afvalplekken op het terrein waar de bezoekers hun afval in verschillende bakken kunnen deponeren: etensresten, restafval en alléén bekers en flessen. Daarnaast worden bekers niet meer naar de verbrandingsoven gestuurd, maar omgesmolten tot nieuwe bekers. Ook zijn er nieuwe biertrays, gemaakt van gerecyclede Grolsch-bierkratten in plaats van karton. Deze zijn voor 1 munt statiegeld verkrijgbaar op het terrein.

10. Symphony of Fire

Nog meer vuur in het Walhalla! Een half uur voordat Indian Pete het terrein in vuur en vlam zet, gaat Symphony of Fire van start. Dit knetterend orkest van vuurmachines bestaat uit metershoge vlammen en explosies, die mooie ritmische patronen en harmonieën vormen. Elke dag heeft een ander muzikaal thema, dus komt dat zien!

Zwarte Cross 2019

Zwarte Cross 2017

De 23e editie van de Zwarte Cross vindt plaats van 18 juli tot en met 21 juli 2019 in Lichtenvoorde. Het evenement was al op de eerste dag van de verkoop uitverkocht. Onder meer ScooterKraantje Pappie en The Mavericks kleuren dit jaar het affiche. Naast muziek en theater staat het festival bekend om zijn iconische crosses, zoals de naam al doet vermoeden. Benieuwd hoe een weekendje in Lichtenvoorde wordt ervaren? Check dan ons festivalrapport.

Joëlle van Wissen
Linksvoor te vinden bij meet-ups, FESTEN of andere Festileaksfeestjes. Dol op elektronische beukplaten, harde festivalanthems en glitterende disco. Zingt bij The National, stampt bij Paul Kalkbrenner, danst bij Oscar And The Wolf en Dua Lipa en springt bij Cage The Elephant. Samen met Irene in te huren voor een avond slettendisco vol goedkope hits. Hoopt ooit Michael te vinden op de festivalweides.