Ontdek deze 12 must-see’s op Lowlands 2022

Foto: Debbie Spaan / Festileaks

Natuurlijk kennen we allemaal de headliners en grote namen op Lowlands. Arctic Monkeys, Stromae en The Opposites brengen een grote portie nostalgie mee naar Biddinghuizen. Maar welke acts van nu moet je echt gaan checken op Lowlands 2022? Wij maken een must-see lijstje voor je om te markeren in de Lowlands app.

Op Lowlands is het altijd feest, het maakt eigenlijk nooit echt uit in welke tent je terecht komt. Vooral de sfeer voert de boventoon op deze festivalweekender. De kaarten waren dan ook voor dit jaar weer vroeg uitverkocht, maar welke artiesten moet je echt gaan checken op het Lowlands programma?

1. Prins S. en de Geit: vrijdag 13:00 – 13:45 / X-Ray

We starten het weekend graag keiblij met Prins S. en De Geit. Deze Haagse act brengt geheid bij iedereen een lach op zijn gezicht door de aanstekelijke beats en absurdistische Nederlandstalige teksten. ‘Keiblij’ in de rij voor de kinderboerderij, wij staan alvast in de rij voor de X-Ray op vrijdagmiddag. Na een paar zinnen kun je alles meezingen en lijkt het alsof je in een veel te gezellige dansworkshop bent belandt.

2. Wet Leg: vrijdag 13:20 – 14:20 / Heineken

Op Primavera Sound zagen we al dat Wet Leg de hype waarmaakt. Dat zien we ook graag op Lowlands: vette gitaarriffs en refreinen die nog dagen in je hoofd blijven zitten. De Britse vrouwen werden in 2021 in één klap populair met hun hit ‘Chaise Longue’. Daarnaast hebben ze al meerdere indiepophits gemaakt en zal de upgrade naar de Heineken tent ook goed zijn voor de hype rondom de band. Wet Leg pakt het Lowlands publiek waarschijnlijk moeiteloos in.

3. Chatlotte Adigéry & Bolis Pupul: vrijdag 17:05 – 18:05 / India

Heb je zin in Belgisch/Franse beats? Dan ben je bij Charlotte Adigéry and Bolis Pupul aan het juiste adres. De twee maken al jaren samen muziek, maar nu ook met Pupuls naam op de hoes i.p.v. achter de schermen. De twee artiesten mixen serieuze onderwerpen als gelijkwaardigheid en racisme met kneiterharde electrobeats en verrassende stemgeluiden. Met de Soulwax-broers als mentoren bouwen ze aan een prachtige elektronische toekomst.

4. Coloray: vrijdag 18:15 – 19:00 / X-Ray

Als je Coloray zegt, zeg je tegelijkertijd knaldrang. Met ‘Can’t Stop’ heeft hij een van de lekkerste clubhits van afgelopen jaren gemaakt. Zelfs Four Tet en Dixon wilden weten wie deze Tilburgse dj is. Zijn muziek bestaat uit een mix van EBM en 80’s synthpop. Maar daar gooit hij graag spannende electronica en progressieve housebeats tegenaan. De meer psychedelische synths op nieuwe single ‘Blinded’ doen je direct dansen.

5. For Those I Love: vrijdag 19:45 – 20:45 / X-Ray

Multi-instrumentalist David Balfe is het huidige voorbeeld van een woordkunstenaar. For Those I Love klinkt misschien als een emo-band, maar is juist het tegenovergestelde. Met electronische invloeden, spoken-word en fijne beats brengt hij met de gelijknamige plaat een ode aan zijn beste vriend. De pijn van zijn overleden vriend en muzikale maat brengt de muziek van For Those I Love in andere staten. Meeslepend en toch dansbaar.

Goldband op Down The Rabbit Hole 2022
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

6. Golband: zaterdag 14:00 – 15:00 / Alpha

Zij worden naast Froukje ook wel het festivalkanon van 2022 genoemd. De Haagse mannen bestaan pas 3 jaar en gaan na de pandemie met hun album Betaalbare Romantiek ieder festival af. In 2019 stond Goldband al op Lowlands in de Sexyland. Inmiddels zijn ze een EP en album verder en wordt er aan nieuwe muziek gewerkt. Van de Sexyland naar de Alpha op zaterdagmiddag, hopelijk blijft deze tent nog heel halverwege het weekend. Maar zoals we al eerder gezien hebben, gaat ‘alles kapot’.

7. Fred. Again..: zaterdag 19:40 – 20:40 / Heineken

Deze Brit is de producer en dj van het moment. Hij doet alles live op het podium en laat zelfs het publiek zien waar hij vliegensvlug zijn vingers op de panelen beweegt. ‘Marea (We’ve Lost Dancing)’ is bij Festileaks dan ook niet voor niets uitgeroepen tot beste Festival Track van 2021. Daarmee legt hij precies de vinger op de knaldrang die iedereen in 2021 voelde. We gaan al het dansen inhalen bij Fred Again.. dat is één ding wat zeker is.

8. KI/KI: zaterdag 03:00 – 05:00 / Bravo

KI/KI is bekend als een van de aanjagers van Spielraum, de zweterige sexy queer clubnacht in Amsterdam. De 25-jarige dj draait de hardste trance en heerlijke 90’s raveplaten waarmee ze de hele dansvloer om krijgt. Haar sets zijn intens en zitten vol energie. Zweten zal je de zaterdag op zondagnacht in de Bravo, want dit feestje is heter dan heet.

9. Sevdaliza: zondag 16:00 – 17:00 / India

Sevdaliza is eigenlijk veel groter dan je misschien zou denken. De Rotterdamse lijkt altijd iets mysterieus om zich heen te hebben. Haar hese stem combineert heerlijk met de melancholische mix van elektronica, triphop en strijkers. Ze is in het buitenland al een ster, maar in Nederland brak ze pas haar tweede album Shabrang in 2020 door. Op Sziget was iedereen muisstil tijdens haar betoverde optreden, ga deze verschijning ook in de India zien.

10. Yard Act: zondag 18:00 – 19:00 / India

Voordat je de zondagnacht in gaat, is Yard Act ,een vette postpunk/indieband, een mooi voorproefje in de India. Het uit Leeds afkomstige Yard Act combineert hun halfspoken satirische teksten met staccato drumritmes en beats. De teksten in hun songs zijn veelal politiek getint en worden vertaalt door middel van hun donkere humor. De stijl is een beetje surrealistisch, maar komt toch helemaal samen in de band.

11. Caribou: zondag 16:30 – 17:30 / Bravo

Caribou heeft volgens ons de afgelopen twee jaar meer hits gemaakt dan iedere andere artiest. Met ‘Home’, ‘Never Come Back’ en ‘Ravi’ laat hij iedereen met een blij gevoel de pandemie doorkomen. Nu is het tijd om die platen live te draaien in de Bravo. Producer en multi-instrumentalist Dave Snaith neemt namelijk een liveband mee waardoor de electronische set er een wordt om nooit te vergeten. Hypnotiserende dreampop, house, psychedelische synthts: alles is mogelijk bij Caribou.

Daarnaast staat zijn alter-ego Daphni op zondagavond nog in de X-Ray. Bij Daphni kun je van 23:00 – 01:30 de nacht inluiden met iets snellere en meer funky beats dan je bij Caribou gewend bent.

Shame - Dauwpop 2019
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

12. shame: zondag 19:50 – 20:50 / India

Heb je zin in een grote moshpit? Beweeg je dan op zondagavond naar de India, daar staat Shame namelijk op het programma. Met frisse postpunk en een vleugje Britpop knallen de mannen van shame de India uit. Het is rechtdoorzee, precies zoals de band is. De teksten en gitaarriffs horen thuis in een pub waar de beste biertjes uit de tap komen. Maar shame is nog leuker om live te zien. Vorig jaar kwam hun tweede album Drunk Tank Pink uit, waarmee ze je laten moshen tot je niet meer kunt.

Meer tips nodig? Check dan deze parels op de Lowlands poster:

Lowlands Logo

Lowlands 2023

Locatie
Nederland
Biddinghuizen, Nederland
Datum 18-20 augustus 2023
Line-up
Nog niet bekend.
Tickets Kopen