Festivalrapport: Lollapalooza Berlin 2015 heeft nog last van kinderziektes

Na diverse succesvolle edities in Chicago, Sao Paolo, Buenos Aires en Santiago bracht Lollapalooza afgelopen weekend het festival voor het eerst naar Europa. Berlijn kreeg de eer om deze eerste Europese editie te lanceren. De verwachtingen voor het festival waren hooggespannen, maar maakt de organisatie deze ook waar? Festileaks was erbij en vroeg ruim 100 bezoekers om hun mening. Ja

Programma: 8

EEHet programma van Lollapalooza Berlin is zeer divers en handig verdeeld over de vier podia: stage 1, stage 2, Alternative Stage en Perry Stage. Naast headliners The Libertines, Fatboy Slim, Muse en Tame Impala weet de organisatie ook exclusieve optredens van Macklemore & Ryan Lewis en Dog Blood (Skrillex & Boys Noize) te boeken. Er valt ook genoeg te ontdekken bij bijvoorbeeld Everything Everything, MS MR en Little Dragon. Duitse helden en favorieten Seeed en Deichkind maken de affiche af.

Sfeer: 6

lolla15 jumpWat opvalt op Lollapalooza Berlin is dat we niet echt kunnen spreken over een algehele sfeer. Ja, de reacties van het publiek op de artiesten zijn zeer enthousiast. Zo mochten Sam Smith, Crystal Fighters en vooral Muse rekenen op veel bijval. Maar op het gehele terrein ontbrak er een gevoel van samenhorigheid wat we van andere festivals wel kennen. Dit kan natuurlijk alles te maken hebben met het feit dat dit de eerste editie was van het festival. Maar de oorzaak is ook zeker te vinden in de helaas gigantische rijen bij de ingang, eten en toiletten. De frustraties waren zeker rond etenstijd goed merkbaar en vormden een smet op het hele weekend.

Aankleding: 9

Wat een schitterende locatie heeft Lollapalooza Berlin! Het festival is gelegen op het inmiddels verlaten Tempelhof vliegveld en de details zijn overal terug te vinden. De Perry stage is in een hangar gebouwd en ook staat er een oud vliegtuig op het terrein. Qua kleur en beeld blijft het festival trouw aan haar concept en ligt deze helemaal in lijn met de overige edities. Naast het muzikale programma is er ook een randprogramma: ‘jump in to your festival’, tasjes versieren bij Zalando, kunst en zelfs een stuk terrein voor kinderen. De aanwezigheid van de Kidspalooza area maakt Lollapalooza tot een heus familiefestival.

Eten & Drinken: 4

Lollapalooza kent een brede menukaart. Dat is dan ook het enige pluspunt van het festival. Want om te kunnen genieten van dit gevarieerde aanbod van voedsel, werden bezoekers getrakteerd op rijen van minimaal een uur. Bier en frisdrank kostte je bovendien maar liefst vier euro. Tenminste, als je door middel van een onhandig statiegeldsysteem je beker of flesje inleverde, anders lag de prijs zelfs op vijf euro. Nee, hier gaat het helemaal mis.

Bereikbaarheid: 6

lolla15 foodtruckHet festivalterrein is zoals gezegd gesitueerd op het voormalige vliegveld Tempelhof. Met automobilisten wordt geen rekening gehouden, parkeergelegenheid is nihil. Maar doordat deze locatie middenin Berlijn ligt, is de bereikbaarheid via OV, top te noemen. Met U-bahn station ‘Platz der Luftbrücke’ voor de deur en diverse bushaltes in de buurt, was het appeltje-eitje om bij het festival te komen. Echter… daar stuitte menig festivalbezoeker op een enorme wachtrij bij de ingang. Het festival was cashless, en om dat te bewerkstelligen moest elke chip aan een festivalbandje gekoppeld worden aan het persoonlijke account van de bezoeker. De organisatie ondervond problemen met internet, waardoor er een tijdlang geen mensen naar binnen konden. Et voilà: wederom urenlange wachtrijen.

Camping: –

Lollapalooza Berlin kent geen camping en dat is een bewust keuze van de organisatie: met het festival willen ze zoveel mogelijk de lokale horeca steunen. Aangezien Berlijn vele hotels, hostels en B&B’s rijk is, is het vinden van een slaapplaats makkelijk. Toch hulp nodig? De website van Lollapalooza Berlin helpt je een handje met het zoeken.

Sanitair: 4

20150912_150139Ook hier slaat de organisatie volledig de plank mis. Naar de WC? Vergeet het maar. Rijen van anderhalf uur zorgde voor ellende. Mannen én vrouwen begonnen na een paar uur massaal tegen de hekken te plassen. Na veel geklaag via social media bood de organisatie zaterdagavond zijn excuses aan en beloofde extra toiletten te plaatsen voor de zondag. Deze belofte kwam de organisatie na en op de tweede dag waren de rijen verdwenen.

Mobiel netwerk: 4,5

Periscopen, Instagrammen en Snapchatten: het zat er niet bij dit weekend. 3 of 4G was nergens te bekennen. Er waren wel wifi punten aanwezig, maar die waren erg druk. Ook bellen en sms’en ging af en toe moeizaam waardoor mensen elkaar kwijtraakten. Voor volgend jaar zijn extra zendmasten geen overbodige luxe.

Festivalrapporten

Een festival met kinderziektes dus. Maar het moet gezegd worden: als de problemen er volgend jaar niet meer zijn, heb je met Lollapalooza Berlin een pracht van een festival. Wij schrijven ‘m vast op voor 2016.

Met Lollapalooza Berlin zijn we aan het einde gekomen van een prachtig festivalseizoen. We waren afgelopen zomer bij festivals in binnen- en buitenland en deden verslag. Onze bevindingen lees je hieronder. Binnenkort roepen wij per categorie de winnaar uit en lees je welke festivals uitblonken en welke nog een hoop ruimte voor verbeteringen hebben.

[one_half]

[/one_half]

[one_half_last]

[/one_half_last]