Pinkpop-memories met Rob Trommelen van Mojo Concerts

Pinkpop 2018
Foto: Luca Bopp / Festileaks

Pinkpop bestaat dit jaar vijftig jaar. Dat zijn een heleboel jaren aan mooie affiches, optredens én herinneringen. Na afloop van de memorabele Pinkpop-persconferentie spreken we met een aantal personen die een bijzondere band hebben met het festival. Vandaag de beurt aan Rob Trommelen van Mojo Concerts; sinds 2004 de hoofdboeker van het Limburgse festival, en daarnaast een trouwe bezoeker.

Al in 1978 begon Rob Trommelen met het boeken van artiesten. Toen nog lokaal en kleinschalig, zo’n 26 jaar later als hoofdboeker bij Pinkpop. “Mijn voornaamste droom was om grote artiesten te boeken. Om voor een festival te programmeren moet je wel ervaring en een netwerk hebben opgebouwd. Dat Pinkpop uiteindelijk op mijn lijstje kwam, was wel een hele eer: het is natuurlijk wel het grootste festival van Nederland. Het was niet per se mijn droom om voor Pinkpop te boeken, maar het was zeker een heel fijne carrièrewending.”

Volledig uit je plaat bij Rage Against The Machine

“Ik ga al sinds 1978 naar Pinkpop. Je ging dan met het halve dorp, dat was één groot feest natuurlijk. Door de jaren heen heb ik optredens gezien van bands als Van Halen, The Police, en nog veel meer. Welke editie er voor mij het meest bovenuit steekt weet ik niet zeker, dan zal ik de poster voor m’n neus moeten hebben (lacht). Maar wat me het meest bijbleef is de beleving van zo’n weekend in het algemeen. Je huurt een busje met al je vrienden en bivakkeert daar een heel weekend met z’n allen, dat is prachtig. De shows zijn nu veel mooier, het eten is veel beter, maar al zou ik nu foto’s van vroeger bekijken zie je dat die beleving nu nog precies hetzelfde is als toen. Iedereen is feestelijk uitgedost, iedereen heeft een biertje in de hand en iedereen lacht.“

“Ik ging voornamelijk om bepaalde bands te zien optreden die op het programma stonden. Eén optreden dat mij goed is bijgebleven is dat van Rage Against The Machine in 2008, dat was een comebackjaar voor de band. We hebben er tijdens de onderhandelingen nog even over getwijfeld, maar uiteindelijk was het een enorm indrukwekkend optreden; er gingen 65.000 man volledig uit hun plaat. Dat was een mooi moment. Ik heb dat optreden zowel vanuit het publiek als vanaf het podium mogen beleven. Daar zie je dan het hele veld op en neer gaan. Dat doet wel iets met je.”

“Een ander optreden waardoor ik positief verrast was, was dat van Robbie Williams in 2015. Ik hou zelf veel van rockmuziek, dus dat ik vorig jaar heel erg van Pearl Jam heb genoten, is geen verrassing. Ik ben absoluut geen van fan van Robbie, maar dat was zo’n entertainende show en het publiek ging zo hard los, daar stond ik wel van te kijken.”

De mooiste boekingen van Rob

Het affiche van Pinkpop 2006

“Een van mijn hoogtepunten als boeker bij Pinkpop was in 2006. Mijn eerste jaar was de editie van 2005, toen hadden we een heel slecht jaar. Destijds wilde Jan (Smeets, red.) het per se tijdens Pinksteren houden, dat was toen half mei. Daardoor hadden we dat jaar gewoon geen groot programma, met bijvoorbeeld Kane als headliner, en werd het ook slecht bezocht. Het jaar erop heb ik de Red Hot Chili Peppers geboekt, en stond het veld weer vol. Dat was natuurlijk wel een triomf. Ik had toen tegen Jan gezegd: “Dit kan zo niet langer, we moeten gewoon uitpakken. Laat het aan mij over, en ik zorg dat Pinkpop weer terugkomt in de Eredivisie van de festivals.” Dat ik daar toen in geslaagd ben is misschien wel de grootste kroon op mijn werk.”

“Vervolgens kwamen we in 2008 keihard terug met een topeditie. Foo Fighters, Metallica, en Rage Against The Machine waren toen de headliners. Vervolgens kwam Bruce Springsteen, die nooit festivals deed, in 2009 voor het eerst naar Pinkpop. Dat was echt fantastisch. Uiteraard was het feit dat we The Rolling Stones in 2014 op Pinkpop boekten ook een enorme euforie. Ten slotte hadden we met de editie van 2018 nog een recordjaar qua bezoekers. Dat dat na zo veel jaar nog kan, is natuurlijk heel mooi.”

Niet alle artiesten zijn even makkelijk binnen te halen

“Soms kunnen boekingsonderhandelingen met bepaalde agents erg frustrerend zijn. Maar je moet altijd verder kijken, ook omdat ze vaak meerdere artiesten vertegenwoordigen. Zo hadden we bij de onderhandelingen voor Rage Against The Machine wel kunnen flippen en fuck you kunnen zeggen, maar vervolgens komen ze een paar weken later ook met een Pearl Jam. Het is een onderdeel van het boeker-zijn, je moet een soort olifantenhuid hebben. Je moet altijd professioneel blijven, al is het niet altijd makkelijk.”

“Het komt ook vaak genoeg voor dat er veel meer geld voor een artiest wordt gevraagd dan je had gehoopt, en dan pas je. Vooral in de hiphop zie je dat terug; men vraagt maar raak. Dan denk je: “Hoe kun je dat nou vragen joh, echt belachelijk”. Nu zijn veel hiphop-artiesten niet interessant voor ons, hoor. Travis Scott is bijvoorbeeld niet relevant voor Pinkpop. Soms moet je als boeker ook wat water bij de wijn doen, maar soms gaat het gewoon niet door. Aerosmith vroeg bijvoorbeeld veel te veel; nou ja, dan spelen ze niet.”

De toekomst van Pinkpop

Foto: Bart Heemskerk (Pinkpop 2017)

“We denken dat Pinkpop nog heel lang blijft bestaan zoals het nu is. Dat hebben de bezoekersaantallen van vorig jaar wel bewezen. Sowieso lopen alle festivals als een speer, dat zie je ook bij Concert At Sea, Zwarte Cross, Lowlands, noem maar op. Festivals hebben de wind mee, dus Pinkpop ook, in mijn beleving. Op naar de tweede vijftig!”

Meer Pinkpop-memories

We hebben nog meer verwanten van Pinkpop naar hun dierbaarste herinneringen aan het festival gevraagd. Lees dus ook onze interviews met Wiel Beijer, journalist voor De Limburger, en Jack Poels, de frontman van Rowwen Hèze.

Pinkpop 2019

Pinkpop 2018
Foto: Luca Bopp / Festileaks

In 2018 prijkten Pearl JamFoo Fighters en Bruno Mars op de line-up van de 49e editie van het festival in Landgraaf. Dit jaar viert Pinkpop haar vijftigste verjaardag, en het volledige affiche is inmiddels bekend: Mumford & Sons, The Cure en Fleetwood Mac zijn de headliners. Het festival vindt plaats in het pinksterweekend: 8, 9 en 10 juni 2019. De kaartverkoop gaat zaterdag 16 maart van start.

Ben je nieuwsgierig geworden naar Pinkpop? Check in ons festivalrapport wat bezoekers van de afgelopen editie vonden. Beluister uiteraard ook onze Spotify-playlist van de aankomende editie om alvast in de stemming te komen.

Pinkpop Logo

Pinkpop 2023

Locatie
Nederland
Landgraaf, Nederland
Datum 16-18 juni 2023
Tickets Dagkaarten vanaf €135. Combitickets vanaf €275. Kopen