Kinderziektes eindelijk verholpen op Mad Cool 2019

477
Photo: Paco Poyato (Mad Cool 2018)

Mad Cool 2019 werd gisteren afgesloten met shows van onder andere The Cure. Het is dan ook tijd om de balans op te maken: heeft het festival de belofte ingelost en zichzelf verbeterd sinds de vorige editie?

Mad Cool 2018 kreeg na afloop een behoorlijke lading kritiek over zich heen. Hoewel de muzikale optredens stonden als een huis, klaagde het publiek massaal over de organisatorische kant van het festival.

Het is daarom de hoogste tijd om alles op een rij te zetten. Dit zijn de veranderingen ten opzichte van de vorige editie.

Transport

2018

Wanneer je in 2018 naar het festivalterrein wil, biedt Mad Cool gratis shuttle bussen aan van en naar Plaza Castilla in Madrid. Over het algemeen verliep dit goed, ondanks de grote drukte en een klein ongeluk.

De grote problemen ontstonden aan de kant van Uber. Dankzij de samenwerking tussen Mad Cool en Uber werd festivalgangers die voor het taxibedrijf kozen VIP toegang beloofd. Echter bleek deze tijdens het festival niet beschikbaar en moesten bezoekers in een lange rij – tot maar liefst vier uur – wachten.

Uber bood zijn excuses aan via Twitter en beloofde samen met het festival verbeteringen aan te brengen.

Ga mee op een onvergetelijke busreis naar twee bucketlist-festivals in Oost-Europa

Festileaks Festivalvakantie 2022

2019

De organisatie kondigde dit jaar aan dat bezoekers gebruik kunnen maken van openbaar vervoer van Valdebebas tot Plaza de Castilla. Daarnaast zou het vervoer naar de stad gratis zijn van 01:30 uur tot 05:30 uur. Ook beloofde de organisatie verbeterde toegangswegen.

De beloftes van het festival werden ingelost. Soms waren er zelfs extra bussen richting Plaza de Cibeles. Afhankelijk van de opstapplaats waren er ruim voldoende staplaatsen of zelfs zitplekken beschikbaar. Vervoer naar de stad was uiteindelijk zelfs gratis vanaf 00:00 uur .

Ook de toegangswegen waren goed georganiseerd. Daarnaast kregen gebruikers van Uber een speciaal bandje voor de ‘fast lane’ bij de ingang.

Toegang tot het festivalterrein

2018:

In 2018 had Mad Cool last van een computerstoring die zorgde voor problemen bij het scannen van de kaartjes bij de ingang. Wat normaal gesproken enkele seconden duurt, duurde de vorige editie tot wel 10 minuten. Het resultaat was lange rijen zonder schaduw of drinken tijdens de openingsdag van het festival. Voor mensen die hun polsbandje niet vooraf ontvingen duurde het zelfs nog langer.

2019:

Het Spaanse festival kondigde dit jaar aan dat het iedere bezoeker zo vroeg mogelijk de polsbandjes zou sturen. Ook presenteerde de organisatie een nieuwe technische partner, om nieuwe storingen in het netwerk te voorkomen.

Tijdens het festival leek er dit jaar geen spraken te zijn van storingen of andere problemen in het systeem van de polsbandjes. Tijdens de eerste dag was er een korte rij, maar in het algemeen verliep alles soepel.

Afhankelijk van het tijdstip van aankomst moest je een aantal minuutjes wachten of kon je direct het festivalterrein op. Zoals verwacht was er zo goed als geen rij wanneer het festivalterrein open ging (17:00 uur). Het werd drukker tegen de tijd dat de headliners het podium betraden, maar tegen 22:00 uur werd het weer rustiger.

Problemen met water en gebrek aan personeel?

2018:

In 2018 werd het wachten in de rij erger doordat de flesjes water ingenomen werden. Daarnaast wezen bezoekers op het weinige personeel en een tekort aan wc’s.

2019:

In de persconferentie gaf Mad Cool 2019 aan dat het flesjes water tot een halve liter toestaat in de wachtrij. Dit jaar was dat mogelijk nog belangrijker door de hoge temperaturen in Spanje deze zomer.

Daarnaast beloofde de organisatie van het festival meer personeel in te zetten en meer wc’s te plaatsen.

Tijdens het festival werden de beloftes waargemaakt. Bezoekers hadden geen problemen om 0,5L flesjes water mee naar binnen te krijgen. Echter werden grotere flesjes, sappen en ander eten en drinken niet toegestaan.

Ook was er tijdens deze editie meer dan genoeg personeel en waren er ongeveer drie afzonderlijke wc-gebieden. Deze gebieden waren groot en enkel na de headliners moest je even wachten. Wel was het meebrengen van eigen handzeep belangrijk.

De VIP-vakken voor het podium

2018:

Vorig jaar was er veel te doen rondom de VIP-vakken recht voor het podium. Het grootste probleem: de vakken waren veelal leeg. Josh Homme van Queens of the Stone Age liet zijn mening duidelijk horen en dreigde het concert still te leggen als de vakken niet geopend werden voor iedereen. Uiteindelijk liet de beveiliging dit toe.

2019:

Het Spaanse festival beloofde dit jaar dat er geen VIP-vakken meer voor het podium zouden zijn en hielden zich aan deze belofte. Er waren geen lege vakken meer te vinden.

Rechts van de Mad Cool Stage was wel een groot VIP-vak, zoals verwacht. Daarnaast was er een platform voor de lichtsystemen met VIP toegang. Dit was echter zo ingericht dat andere bezoekers hier geen last van hadden.

Minder podia en beperkingen voor het publiek and public restrictions

2018:

Ook kreeg het festival veel kritiek over het overschatte aantal mogelijke bezoekers. Daarnaast cancelde Massive Attack het optreden op de tweede dag van het festival. Zij gaven aan niet te kunnen optreden door de muziek van andere podia.

2019:

Afgelopen editie was er minder publiek op het terrein van Mad Cool. De organisatie besloot 5000 kaarten minder te verkopen per dag om de drukte tegen te gaan.

Hierdoor waren er dit jaar 70.000 bezoekers tegelijkertijd op het terrein. Mad Cool blijft daarmee een groot festival, maar in tegenstelling tot vorig jaar was dit te overzien.

Daarnaast had de editie van 2019 één podium minder dit jaar: zes. Dit zie je terug op de terreinindeling hieronder.

De geluidsproblemen van vorig jaar lijken ook verminderd. Er waren plekken waar de muziek van verschillende podia te horen was, maar er werden gelukkig geen optredens afgezegd.

Andere problemen op Mad Cool 2018

2018:

In 2018 werd er ook geklaagd over de lange rijen bij de bar. Daarnaast waren er problemen met het pinnen en het gebrek aan goede communicatie

2019:

De organisatie probeerde dit jaar het probleem met het pinnen op te lossen met een nieuwe technische partner. Dat is meer dan gelukt. Dit jaar werd er niet geklaagd over problemen met het syteem.

Daarnaast bleek de Mad Cool-app een prettige manier om het blokkenschema bij te houden. Ook hielp het in de communicatie met notificaties en reminders in de app.

Wat vond jij van Mad Cool 2019?

Was jij op Mad Cool dit jaar? Wij willen graag weten wat je van het festival vindt. Je kunt hieronder punten geven aan het festival. In september concluderen we welke festivals het tofste waren tijdens de Festileaks Festival Awards. Deelname is vrijwillig en anoniem.

[award poll=”festileaks-festival-awards-2019″ festival=”mad-cool”]

Mad Cool 2019

Mad Cool 2018
Photo: Robin Noordhoek / Festileaks

Dit jaar vond de vierde editie van Mad Cool plaats, die werd georganiseerd van 11 juli tot en met 13 juli in Madrid. Ook was er dit jaar een Welcome Party, die plaatsvindt op 10 juli. Op het affiche sierden onder andere The CureThe NationalThe Smashing PumpkinsVampire Weekend en Bon Iver.

Benieuwd naar hoe het vorig jaar was? Lees dan hier ons festivalrapport.

Stervende, door de festivalloze zomer. Is het al 2021?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.