Festivalrapport: Woo Hah! 2016 zit vol met verrassingen

In Tilburg vond zaterdag 1 juli de derde editie van Woo Hah! Festival plaats. Hiphopliefhebbers van jong en oud werden verwend met de meest uiteenlopende artiesten als Schoolboy Q,  Skepta en Rico & Sticks. Het festival was ruim een maand van te voren uitverkocht. Hoe het de elfduizend bezoekers verging? Festileaks was erbij en vroeg ruim 100 hiphoppers naar hun mening. Dit is Woo Hah! 2016 volgens de bezoekers. 

Programma: 8.2

Tyler The Creator, A$ap Rocky @ Woo Hah! 2016
Foto: Kamiel Scholten/Festileaks

Het zat Woo Hah! Festival niet mee. Eerst cancelde headliner Future en krap een week voor het festival annuleerde ook Mac Miller zijn show. Schoolboy Q leek een waardige vervanger, maar sloot de Snipes stage een kwartier eerder af vanwege stemproblemen. Daar tegenover stonden wel ijzersterke optredens van Tyler The Creator, Skepta, Sevn Alias’ XL Show (met Hef en SBMG) en A$AP Ferg, die de halve hiphop-scène (A$AP Rocky, Young Thug, Tyler The Creator en Schoolboy Q) op het podium had staan. Een optreden dat zelfs viral ging, zo legendarisch was het. Lekker hoor, Woo Hah!

Sfeer: 7.5

Woo Hah! 2016
Foto: Kamiel Scholten/Festileaks

Het was net iets te druk op Woo Hah! 2016. Bezoekers werden meerdere keren teleurgesteld bij de Bax Music Stage, omdat ze niet meer naar binnen konden. Dat betekende overigens niet dat er een slechte sfeer hing. In tegendeel zelfs; het publiek was ongekend enthousiast, wat resulteerde in grote moshpits van voor tot achter. Ook bij de buitenpodia ging het publiek volledig uit zijn dak. Zowel voor als uiteindelijk ook op het podium, onder toeziend oog van de security uiteraard.

Aankleding: 7.8

Woo Hah! 2016
Foto: Kamiel Scholten/Festileaks

Het terrein van Woo Hah! 2016, de Spoorzone, is een oude NS werkplaats. Het terrein is daardoor van zichzelf eigenlijk al de perfecte locatie voor een hiphop festival: oude industriële fabriekshallen, een skatehal en genoeg gras om op te chillen. De festivalmarkt bestond niet uit saaie kraampjes maar uit op elkaar gestapelde zeecontainers. De aankleding was heel ‘chill’, alsof het terrein al jaren dienst doet als hiphopwalhalla.

Geluidskwaliteit: 6.3

A$ap Ferg @ Woo Hah! 2016
Foto: Kamiel Scholten/Festileaks

Stond je bij Young Thug achteraan? Dan had je helaas pech. Naast dat je hem amper kon zien door de drukte, kon je hem ook bijna niet verstaan. Ook bij Sevn Alias ging het mis. Het geluid van zijn microfoon klinkt zo nu en dan overstuurd. Dat gebeurt bij meer rappers. Toch lijkt alleen de Bax Stage te kampen met geluidsproblemen. Bij alle andere stages van Woo Hah! 2016 is het geluid namelijk veelal zuiver. Een paar kleine schoonheidsfoutjes dus.

Eten & Drinken: 7.9

Woo Hah! 2016
Foto: Kamiel Scholten/Festileaks

Er zijn nog weinig festivals die maar €2,50 vragen voor een muntje. Dat verdient al pluspunten. Er waren, verspreid over het terrein van Woo Hah! 2016, maar vier barren, maar lang wachten op je drankje hoefde nergens. Een goed inschattingsvermogen noemen we dat. Het voedsel was ook niet al te duur en het aanbod was gevarieerd. Foodtrucks uit alle windstreken voorzagen uitgehongerde festivalgangers van een snelle hap. Die snelheid zat echter niet in de massale rijen bij de eetkraampjes.

Bereikbaarheid: 8.7

Woo Hah! 2016
Foto: Kamiel Scholten/Festileaks

Vanaf het treinstation van Tilburg loop je binnen tien minuten naar Woo Hah! 2016. Het industriële terrein van de spoorzone ligt namelijk pal achter het station. Geen gedoe met overvolle en naar zweet stinkende pendelbussen dus. Ook voor bezoekers die met de auto kwamen, waren er genoeg parkeerplekken in de buurt. Na de korte wandeling stond je aan het begin van de middag helaas nog wel ruim een half uur in de rij om het festivalterrein op te komen. Later op de middag ging een tweede ingang open.

Camping: –

Action Bronson @ Woo Hah! 2016
Foto: Kamiel Scholten/Festileaks

Woo Hah! Festival werd net als voorgaande jaren alleen op zaterdag gehouden. Daarom was er geen sprake van een echte festivalcamping. De Tilburgse stadscamping was voor de gelegenheid wel geopend. Geen zin om met een kater in het natte gras wakker te worden? In de omgeving waren genoeg hotels met zachte bedden én ontbijtbuffet. Volgend jaar is overnachten in Tilburg zeker nodig, want dan vindt Woo Hah! Festival op vrijdag én zaterdag plaats.

Sanitair: 7.4

Woo Hah! 2016
Foto: Kamiel Scholten/Festileaks

Geen smerige dixi’s maar doorspoelwc’s met vrijwel altijd wc-papier. Met elfduizend bezoekers en maar twee wc-punten verwacht je veel chaos en lange wachtrijen. Daar was helemaal niets van te merken op Woo Hah! 2016. Er waren genoeg hokjes en gezellige juffrouwen die zorgden dat alles er fris uit bleef zien. Aan het einde lag er in elk hokje wel modder, maar het blijft natuurlijk een festival. Wat de vrouwelijke bezoeker wel opviel, waren wc-brillen die omhoog bleven staan. Foei, heren!

Mobiel Netwerk: 9.6

Woo Hah! 2016
Foto: Kamiel Scholten/Festileaks

Je kon al je vrienden die geen kaartje voor Woo Hah! 2016 hadden zonder moeite jaloers maken via social media. Het mobiele netwerk kon alle Snapchats, WhatsAppjes en Facebook-posts makkelijk aan. Ook als je je vrienden verloor in de dansende menigte was er geen reden voor paniek: zelfs midden in de grote mensenmassa deed de telefoonverbinding het prima.

Weer: 8.3

Woo Hah! 2016
Foto: Kamiel Scholten/Festileaks

Als er voor de hele middag code geel is afgegeven dan ga je uit van het ergste. Alleen de mensen die aan het begin van het festival in de rij stonden hebben last gehad van een klein onweersbuitje. ‘s Middags regende het ook nog heel kort, maar verder was er alleen maar zon. Het was zeker niet te koud, maar ook niet te heet zoals vorig jaar. Toch durfde niemand het aan om in het zwembad op de Parking Lot Stage te duiken.

Festivalrapporten

Deze zomer doet Festileaks weer verslag van de grootste festivals van Europa. Dat doen we in de vorm van Festivalrapporten. We vragen op ieder festival minimaal 100 bezoekers om een cijfer te geven aan tien vaste categorieën en presenteren de gemiddeldes. Op die manier kunnen weer aan het eind van het jaar concluderen: welk festival is op welk vlak het beste? Check de voorgaande festivalrapporten of bekijk alle winnaars van 2015.

Eerder dit jaar…