Het leek er even op dat Arctic Monkeys in 2018 op Rock Werchter en Best Kept Secret staat. De Britse band zou vandaag de data en coördinaten van hun nieuwe tour hebben gedeeld op hun Instagram Story, waarvan verschillende users screen captures konden nemen. Een aantal uren na de daad maken we de balans op: een slordige fout of een goede fake? 

Vandaag werd menig muziekfan verrast met een onverwachte “zelfbevestiging” van Arctic Monkeys. Een aantal uur later stellen we ernstige twijfels aan de zogenaamde aankondiging. Het zou zomaar eens fake kunnen zijn, dit is waarom::

Primavera Sound, geen grote kans!

In oktober 2017 liet Gabi – directeur van Primavera Sound – weten dat de komst van Arctic Monkeys naar Primavera Sound 2018 uitgesloten is. De organisatie heeft niet geprobeerd de Britse rockband naar Spanje te halen, omdat het niet duidelijk is wanneer de nieuwe plaat af is. Naast Primavera Sound is er nog een tweede Spaanse festival tussen de data te vinden, namelijk Mad Cool Festival. Twee festivals in één land? Niet heel realistisch volgens ons.

Groot fanaccount met connecties met het management van de band geeft aan dat het filmpje fake is

De persoon achter het account heeft het al vaker bij het juiste eind gehad.

Friendly Fire-boeker hint ook naar een valse video

Een dik uur na het verspreiden van het filmpje tweet een boeker van Friendly Fire – het boekingskantoor van Best Kept Secret – dat we ook in 2018 alert moeten zijn op “fake news”. De tweet wordt afgesloten met 3 aapjes, een hint naar Arctic Monkeys?

Een hoax of een dure fout?

Vanuit het Arctic Monkeys-kamp is er nog niets prijsgegeven. Door bovenstaande punten mogen we zo langzamerhand wel rekening houden met een opgezette stunt door iemand die de hele muziekwereld op zijn kop kreeg. Van de andere kant is er ook nog geen enkel festival dat de komst van Arctic Monkeys ontkent heeft, de tijd zal leren wat vanmiddag is gebeurd.

Het filmpje

Het filmpje met de mysterieuze aankondiging stond maar drie uur op Reddit. Op het Instagram-account heeft – zover wij weten – niemand het gezien. Gelukkig heeft popfotograaf Bart Heemskerk het circulerende filmpje met het Instagramverhaal op Twitter gedeeld.

In de video is ook de datum 12-01 te zien, het is nog even afwachten wat dit betekent. Kunnen we nieuw materiaal verwachten binnen 24 uur?

In 2016 hebben we kunnen genieten van Alex Turner tijdens zijn optredens met The Last Shadow Puppets. Is het dan komend festivalseizoen dan eindelijk weer tijd om hem met een show van de Arctic Monkeys te bewonderen?

In 2014 schitterde de Engelse band voor het laatst festivalweides. Toen deden Arctic Monkeys onder andere Pinkpop en Rock Werchter aan. Een jaar eerder stonden ze nog op Best Kept Secret.

Arctic Monkeys

De Britse indierockband rondom frontman Alex Turner zag voor het eerst het licht in 2002 en heeft sindsdien een grote reputatie opgebouwd. De heren hebben tot nu toe vijf albums geproduceerd en daar komt over een tijdje dus een zesde bij. Dat mag onderhand ook wel: het meest recente album AM dateert alweer uit 2013. Met dat album stond Arctic Monkeys op onder andere Pinkpop en Rock Werchter.

Rock Werchter 2018

Rock Werchter vindt plaats van 5 tot en met 8 juli 2018 in het Belgische dorp Werchter. De ticketverkoop begint op 25 november. Voor een combiticket ben je €238,- kwijt, voor een dagpas betaal je €102,-. De komst van onder andere Pearl Jam, Gorillaz, Queens Of The Stone Age en Nick Cave & the Bad Seeds was al bekend. Vorig jaar stonden onder meer Radiohead, Foo Fighters, System Of A Down, Arcade Fire, Blink-182, Linkin Park en Kings Of Leon op het programma. Meer informatie over de komende editie vind je op de website van het festival.