Het blokkenschema van Sziget 2019: dit zijn de 10 lastigste clashes

Sziget 2018
Photo: Rockstar Photographers

Sziget heeft afgelopen week het blokkenschema gedeeld. Met de acht headliners die het Hongaarse festival strikte, zijn clashes onvermijdelijk. We zetten 10 struikelblokken voor jou op een rij. Laat ons weten welke keuzes jij maakt en stem mee!

Wat een feest is het in Boedapest met al die topbands. Hierdoor ontstaat wel het luxe-probleem dat je soms een bepaalde band moet skippen, omdat een andere favoriet op hetzelfde moment optreedt. Wat te denken van de clash tussen Richard Ashcroft, Yungblud en Whispering Sons? Of het samenvallen van Twenty One Pilots en IDLES? Help ons mee, want wij zien tussen al dit moois het bos niet meer.

1. Woensdag: Michael Kiwanuka vs. Frank Turner & The Sleeping Souls

Op de eerste dag van Sziget meteen een lastige clash. Je kunt je volledig laten meeslepen door de prachtige soulstem van Michael Kiwanuka (Dan Panaitescu Main Stage / 17.45 – 19.00). Als je je festival juist wilt beginnen met steviger werk is het een prima idee om naar Frank Turner & The Sleeping Souls (Mastercard Stage / 18.30 – 19.45) te gaan. Deze band zorgt namelijk altijd voor een gigantisch punkfeest. Welke keuze je ook maakt: je zult compleet worden ingepakt door de performance van de muzikanten.

Sziget-woensdag: clash #1

View Results

Laden ... Laden ...

2. Woensdag: Jain vs. Kodaline

De tweede clash van de woensdag. Jain (Dan Panaitescu Main Stage / 19.45 – 21.00) is een van de grootste popbeloftes van dit moment. De Franse zangeres is pas 27 jaar oud, maar heeft al ontzettend veel hits op haar naam staan, waaronder ‘Come’. Dit nummer is alleen op Spotify al 70 miljoen keer gestreamd. Een andere optie is om de show van Kodaline (Mastercard Stage / 20.15 – 21.30) te checken. Je bent bij deze Ierse alternatieve rockband verzekerd van een energieke avond vol festivalanthems, zoals ‘High Hopes’ en ‘All I Want’.

Sziget-woensdag: clash #2

View Results

Laden ... Laden ...

3. Donderdag: Richard Ashcroft vs. Yungblud vs. Whispering Sons

Op de donderdag stelt de organisatie je opnieuw voor een heel lastige taak. De eerste keuze die je kunt maken is een bezoek aan Richard Ashcroft (Dan Panaitescu Main Stage / 19.45 – 21.00). Deze Britse rockzanger kennen we natuurlijk allemaal uit zijn tijd als leadzanger van de legendarische band The Verve. Tegelijkertijd speelt het aanstormde rocktalent Yungblud (Mastercard Stage / 20.15 – 21.30). Alsof dit nog niet lastig genoeg is, heb je verder de kans om de ook nog piepjonge Belgische post-punkband Whispering Sons (Europe Stage / 20.30 – 21.30) te bewonderen.

Sziget-donderdag: clash #1

View Results

Laden ... Laden ...

4. Donderdag: The 1975 vs. Welshly Arms vs. DeWolff

En opnieuw een clash tussen maar liefst drie bands op de donderdag van Sziget. Als eerste levert The 1975 (Dan Panaitescu Main Stage / 21.30 – 23.00) een gruwelijk lekkere elektronische popshow af, die wordt ingevuld door hits als ‘Love It If We Made It’ en ‘Give Yourself A Try’. Hiernaast zorgen Welshly Arms (Mastercard Stage / 22.00 – 23.15) en DeWolff (Telekom Volt Festival Stage / 22.30 – 23.45) zonder enige twijfel voor bluesrockshows die hun weerga niet kennen.  

Sziget-donderdag: clash #2

View Results

Laden ... Laden ...

5. Vrijdag: Martin Garrix vs. Xavier Rudd

Op de vrijdag zet Sziget je voor het danceblok. Aan de ene kant krijgt Martin Garrix (Dan Panaitescu Main Stage / 21.30 – 23.00) de voetjes van de vloer. De Nederlandse DJ ken je ongetwijfeld van de hits ‘Animals’, ‘In the Name of Love’ en ‘Scared to be Lonely’, welke zelfs de Radio 2 Top 2000 hebben gehaald vorig jaar. Je kunt op hetzelfde tijdstip ook naar Xavier Rudd (Mastercar Stage / 22.00 – 23.15) gaan. Deze Australische singer-songwriter krijgt jou sowieso in zijn ‘macht’ met zijn betoverende psychedelische muziek.

Sziget-vrijdag: clash #1

View Results

Laden ... Laden ...

6. Zaterdag: James Blake vs. blackwave.

Het is alweer zaterdag en daarmee is de Sziget-week doormidden. Voor degenen die hierom een rustig dagje hadden gewenst, is er slecht nieuws. Met James Blake (Dan Panaitescu Main Stage / 23.45 – 01.00) knallen de elektronische bass-klanken uit de speakers. Hiertegenover legt het Belgische duo blackwave. (Telekom Volt Stage / 00.30 – 01.45) een fabelachtige hiphopshow op de mat. Lees ook vooral onze voorbeschouwing op een festivalshow van blackwave. van vorig jaar.

Sziget-zaterdag: clash #1

View Results

Laden ... Laden ...

7. Zondag: Post Malone vs. Parcels

Ook op de zondag is het weer raak. Met de Amerikaanse rapgigant Post Malone (Dan Panaitescu Main Stage / 21.30 – 23.00) ben je verzekerd van een hiphopshow die je jouw hele leven zult blijven heugen. Je kunt ook geen verkeerde beslissing nemen als je Post Malone laat schieten voor Parcels (Mastercard Stage / 22.00 – 23.15). Deze Australisch-Duitse band staat namelijk garant voor de allerbeste electropop, funk en soul. Voor meer informatie over Parcels verwijzen we jou graag naar ons eerdere artikel over de band.

Sziget-zondag: clash #1

View Results

Laden ... Laden ...

8. Maandag: Catfish and the Bottlemen vs. Superorganism

Het is inmiddels maandag, de voorlaatste dag van Sziget. De eerste van de twee clashes zo kort voor de finish is al meteen een stevige. De indierockers van Catfish and the Bottlemen (Dan Panaitescu Main Stage / 19.45 – 21.00) zetten met hun ongekende vibe gegarandeerd het podium in vuur en vlam. De band kent behoorlijke concurrentie in de vorm van Superorganism (Mastercard Stage / 20.15 – 21.30). Deze achtkoppige indiepopband heeft zijn thuisbasis in Londen, maar de muzikanten zijn verspreid over de hele aardbol
opgegroeid en nemen die ervaring mee het podium op in een wereldse performance. We hebben vorige maand al kennisgemaakt met het achttal.

Sziget-maandag: clash #1

View Results

Laden ... Laden ...

9. Maandag: Florence + The Machine vs. Coheed and Cambria

De tweede hoofdbreker van de voorlaatste dag mag er ook zijn. Met Florence + The Machine (Dan Panaitescu Main Stage / 21.30 – 23.00) word je getrakteerd op de prachtige stem van Florence Welch, gecombineerd met een betoverende indie- en soulsound. Tijdens nummers als ‘Dog Days Are Over’ en ‘Hunger’ groeien er ongetwijfeld ‘chicken wings’ op jouw armen. Voor een andere zeer energieke set ben je aan het juiste adres bij Coheed and Cambria (Mastercard Stage / 22.00 – 23.15). Deze Amerikaanse progrockgroep krijgt de rockers onder ons zonder enige moeite op zijn hand.

Sziget-maandag: clash #2

View Results

Laden ... Laden ...

10. Dinsdag: Twenty One Pilots vs. IDLES

Aan alle goede dingen komt een einde, zo ook aan Sziget. Het is alweer dinsdag en daarmee is het dus de laatste dag van het festival. De organisatie heeft misschien wel het moeilijkste voor het laatst bewaard, want hier komt een kneiter van een clash. De grote alleskunner van dit moment Twenty One Pilots (Dan Panaitescu Main Stage / 18.30 – 20.00) combineert invloeden uit de rock-, pop-, indie- en hiphopwereld met elkaar. Daarnaast hebben ze ook nog eens een grandioze liveshow in huis. Check verder ook nog de best tracks en de eerste festivalshow dit seizoen van Twenty One Pilots. Een andere band die live zeer goed uit de verf komt is IDLES (Mastercard Stage / 19.15 – 20.30). Deze old-school punkrockband creëert vanaf de eerste tot en met de laatste minuut daverende moshpits.

Sziget-dinsdag: clash #1

View Results

Laden ... Laden ...

Sziget 2019

Sziget Festival 2018

Sziget keert in 2019 terug voor de 27e editie. Het festival vindt plaats van 7 tot en met 13 augustus op het Óbuda-eiland, in hartje Boedapest. Voor de scherpe geest: het festival communiceert een dagje minder, maar duurt nog steeds even lang als voorgaande jaren. Dit om de laatste nacht van het festival niet te verwarren met een complete programmering gedurende de dag. Dit jaar staan onder meer Ed SheeranFoo Fighters, Florence + The Machine en Post Malone op de podia.

Ter voorbereiding op de editie van dit jaar hebben we voor jou de zeven meest verrassende acts die je moet zien op een rij gezet. In andere artikelen vertellen we je over de 25 onvergetelijke momenten uit de geschiedenis van het festival en wat je kunt verwachten van headliner Twenty One Pilots

Wil je weten hoe het er vorig jaar aan toeging in Hongarije? Lees dan ons festivalrapport. Tickets voor het festival zijn te koop via de website. Helaas zijn de dagtickets voor Ed Sheeran al uitverkocht.

Luister ook naar onze Spotify-playlist van het festival:

Sziget Logo

Sziget 2024

Locatie
Hongarije
Boedapest, Hongarije
Datum 7-12 augustus 2024
Line-up
Halsey
Liam Gallagher
Tickets Kopen

Over de auteur ✍️

Michel Stempher

Mijn eerste festivalbezoek was in 2012 op Pinkpop, waarvoor ik op het allerlaatste moment een gratis ticket ontving. Sindsdien ben ik veel meer in het festivalleven gegroeid en bezoek ik ieder jaar wel twee grote festivals. Gedurende al deze liveshows heb ik een eigen muziekvoorkeur ontwikkeld: metal + alternatieve rock. Mijn favoriete bands zijn bijvoorbeeld System Of A Down, Tool en Within Temptation, maar ook rustigere bands zoals Radiohead en Sonata Arctica vind ik zeer goed.

Meer van Michel