Graspop 2020: alle geruchten op een rijtje

Graspop 2018 - Volbeat
Photo: Graspop Press

Het festivalseizoen zit er weer op. Inmiddels zijn de eerste headliners voor Graspop bekendgemaakt. Binnen een paar dagen tijd werden Iron Maiden, Judas Priest en Deep Purple bevestigd. Welk snoeiharde materiaal maakt volgend jaar allemaal nog meer een kans op een hoge spot op het affiche van Graspop 2020?

Volbeat

Volbeat
Foto: Nathan Gallagher

Wie kan rekenen, rekent op Volbeat. De voorgaande passages op Graspop dateren van 2014, 2016 en 2018. Als we deze lijn doortrekken, betekent het dus dat het in 2020 opnieuw raak is. Dit is niet het enige argument om te hopen op een performance van de Deense metalheads, want met Rewind, Replay, Rebound hebben de heren een spiksplinternieuwe plaat op zak. Voor veel bands het perfecte excuus om op tournee te gaan! Ze staan inmiddels al op Rock Am Ring en Rock In Park, maken ze ook de oversteek naar België?

Rage Against The Machine

Rage Against The Machine

Het begint er erg op de lijken dat, na een pauze van negen jaar, Rage Against The Machine werkt aan een comeback. De band maakte een Instagramaccount aan en teast hier vijf Amerikaanse tourdata. Mochten de heren deze tour ook meenemen naar Europa, dan zou Graspop 2020 zomaar eens op hun planning kunnen staan.

Mercyful Fate

Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

De Deense metal legende Mercyful Fate komt in 2020 terug voor een reünie! De band is volgend jaar in elk geval al geboekt door Wacken Open Air en Copenhell. Er bestaat dus een kans dat de mannen deze tour doortrekken, en dan is Graspop een serieuze optie. De vorige (en enige) keer dat de Denen op het Belgische metalfestival stonden is alweer van de vorige eeuw: 1999.

Guns N’ Roses

Graspop kanshebber Guns N' Roses

De legendarische band van Axl Rose heeft shows op de Zuid-Amerikaanse versies van Lollapalooza gepland staan. Daardoor stijgt de kans op een oversteek naar Europa. Het gebeurt namelijk regelmatig dat een band eerst de Zuid-Amerikaanse festivals doet en erna in juni en juli Europa bezoekt. De vorige keer dat Guns N’ Roses op Graspop speelde, regelde de organisatie zelfs eenmalig een XL-editie in de vorm van een extra festivaldag. Op dit smakelijke toetje kreeg de legendarische band van Axl Rose en Slash niet minder dan 3,5 uur speeltijd.

Slipknot

Graspop 2020 kanshebber Slipknot

De kans is misschien niet heel erg groot, omdat de heren dit jaar ook al op Graspop aantraden. Echter, het is eerder voorgekomen dat Slipknot tweemaal achter elkaar op het Belgische evenement geprogrammeerd stond. De Amerikanen presenteerden recentelijk hun nieuwe plaat We Are Not Your Kind en met dit meesterwerk knallen ze in januari en februari 28 Europese zalen aan flarden, waaronder de Ziggo Dome op 28 januari. Het toeval wil dat er tussen al deze shows geen enkel Belgisch optreden te vinden is. Of is dit geen toeval en komt er nog iets anders aan? In dat geval liggen er twee opties voor de hand: een herhaling op Graspop of eventueel een Belgische editie van Knotfest. Dit jaar organiseerde Slipknot zijn eigen feest daags voor het Franse Hellfest en werd een eerste Europese festivalshow bekendgemaakt.

Metallica

Metallica gaat in april 2020 op tournee door Zuid-Amerika. Dit laat alle ruimte voor een Europese tour later in het jaar. Omdat de heren dit jaar al de Europese stadions, waaronder de Amsterdamse Johan Cruijff Arena en het Koning Boudewijnstadion in Brussel, aandeden, is het voorstelbaar dat ze er deze keer voor zullen kiezen festivals af te gaan. In dat geval zou Graspop een mooie mogelijkheid zijn, mede doordat de groep rond James Hetfield dit festival nog nooit eerder bezocht.

Nightwish

Photo: Ville Akseli Juurikkala

De Finse groep Nightwish is ook een graag geziene gast op Graspop. De band, met de Nederlandse Floor Jansen als zangeres, was in 2016 voor het laatst te zien in Dessel. Nightwish is een week voordat Graspop de deuren opent te zien in Polen en geeft in juni ook een optreden tijdens het Zwitserse Greenfield. Het lijkt erop dat de symfonische metalband een uitgebreide festivaltournee tegemoet gaat. Slaat Nightwish daarbij ook Graspop niet over?

Graspop 2020

Graspop atmosfeer
Foto: Tim Tronckoe

Graspop vindt plaats van 19 tot en met 21 juni 2020 in het Belgische dorp Dessel. Het festival kende de afgelopen twee jaar uitverkochte edities en wist in 2019 onder meer de headliners Within TemptationSlipknot en Kiss te strikken. Het jaar daarvóór kende het festival zelfs een heuse XL-editie, die vier dagen duurde.

Voor de komende jaargang is enkel de datum bekend. Vorig jaar werd de eerste naam voor het metalfestival in oktober gepubliceerd. Check voor meer informatie de website. We nodigen je uiteraard van harte uit om te speculeren over de mogelijke namen op ons forum.

Over de auteur ✍️

Michel Stempher

Mijn eerste festivalbezoek was in 2012 op Pinkpop, waarvoor ik op het allerlaatste moment een gratis ticket ontving. Sindsdien ben ik veel meer in het festivalleven gegroeid en bezoek ik ieder jaar wel twee grote festivals. Gedurende al deze liveshows heb ik een eigen muziekvoorkeur ontwikkeld: metal + alternatieve rock. Mijn favoriete bands zijn bijvoorbeeld System Of A Down, Tool en Within Temptation, maar ook rustigere bands zoals Radiohead en Sonata Arctica vind ik zeer goed.

Meer van Michel