UMC Utrecht: “Massale testcapaciteit biedt mogelijk kansen voor festivals”

774
DTRH
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

Minister De Jonge kwam deze week met het plan om Nederlanders vanaf maart maandelijks te kunnen testen op het coronavirus. Volgens epidemiologen van UMC Utrecht en Universiteit Utrecht biedt dit ook kansen voor festivals. Dat geeft onderzoeksleider Bonten aan tegenover RTV Utrecht.

De massale testcapaciteit biedt volgens het onderzoek Bonten voordelen, maar massaal testen is niet dé oplossing. Zo kan het voor festivals wel goed nieuws zijn. ”Met gericht testen kan je er toch voor zorgen dat mensen een tijd een pleziertje hebben,” aldus Bonten. Hoe dat er in de praktijk gaat uit zien moet volgens de onderzoeksleider nog bekeken worden.

Toch houdt het onderzoek van UMC Utrecht en Universiteit Utrecht wel een flinke slag om de arm. Massaal maandelijks testen is namelijk niet genoeg om maatregelen als anderhalve meter afstand af te schaffen. Om dat te bereiken moet iedereen zich iedere drie dagen laten testen.

Op dit moment is de beste manier om het virus te onderdrukken, het opvolgen van maatregelen. Voorlopig zitten grote concerten en festivals er niet in. Zo mochten afgelopen week de deuren van poppodia weer open. Daarnaast lijken de eerste vaccins tegen het coronavirus in aantocht. Ook spreken veel festivaldirecteuren over het gebruiken van sneltests om te bepalen of mensen naar een festival mogen. Zo kunnen festivals mogelijk toch doorgaan in 2021.

Vaccin en evenementen

Tijdens de eerste coronagolf maakte het kabinet bekend dat grote evenementen pas weer door mogen gaan als er een vaccin is. Woensdag waarschuwde EU-commissaris Stella Kyriakides (Volksgezondheid) dat we nog niet te optimistisch moeten zijn over dit vaccin. Het is dus nog even afwachten over wat dit betekent voor festivals.

Sneltests en grote festivals

In september heeft de Engelse festivalbaas Melvin Benn aangekondigd dat hij een plan heeft om de festivalzomer in 2021 door te laten gaan. Zo staat in dit plan dat coronatesten een onderdeel worden van de festival entree. Later hebben Glastonbury en TRNSMT aangegeven dat ze in 2021 grootschalig gebruik willen maken van coronatesten. Ook heeft MOJO eerder al aangekondigd dat ze evenementen in 2021 in coronatijd kunnen organiseren. De combinatie van dit vaccin en de sneltesten kunnen er wellicht voor zorgen dat festivals en evenementen ook in deze tijd weer georganiseerd kunnen worden. Dit zou dus goed nieuws kunnen zijn voor de festivalzomer van 2021.