Geruchtenoverzicht: wie worden de headliners van Sziget 2023?

Foto: Sziget 2022

De eerste namen voor Sziget 2023 zijn bekend. Op de line-up staan nu vier headliners, dus volgen er waarschijnlijk nog twee extra voor het Hongaarse festival. Hieronder een overzicht van de sterkste geruchten.

De eerste vier headliners voor Sziget 2023 zijn Billie Eilish, Imagine Dragons, Florence + The Machine en David Guetta. Maar wie kunnen we volgende zomer nog meer verwachten op het Island of Freedom? Wij zetten voor jullie de grootste geruchten op een rijtje.

Stormzy
Photo: Henry J Kamara

Stormzy

Met het nieuwe album This Is What I Mean en een groot optreden op All Points East 2023 mogen we de rapper niet vergeten als mogelijke kanshebber. Op 18 augustus speelt Stormzy op het Britse festival, een week na Sziget. Vooralsnog is APE zijn enige festivaldatum op de planning. Maar daar zal het hoogstwaarschijnlijk niet bij blijven. Bovendien was de Britse artiest ook al geboekt voor de geannuleerde 2020-editie van het festival in Boedapest. Betekent dit dat we nieuwe muziek van Stormzy kunnen horen op Sziget?

Swedish House Mafia

Met Swedish House Mafia is er nooit gebrek aan een stevig feestje. En laat datzelfde nu ook het geval zijn op het Island of Freedom. Een ideale combinatie dus, die nog mooier wordt als je weet dat het Zweedse trio twee weken na Sziget op het Britse Creamfields 2023 staat. Momenteel nog de enige Europese datum, maar een oversteek naar het vasteland is snel gemaakt.

Arcade Fire
Photo credit: Guy Aroch

Arcade Fire

De eerste bevestiging van Arcade Fire op festivals komende zomer is een feit. De Canadese band geeft een headlineshow op het Spaanse Cala Mijas. Dit festival vindt plaats van 31 augustus tot en met 2 september in Málaga. Een bezoekje aan Hongarije een paar weken eerder, past prima in deze planning. Het zou een primeur zijn voor Hongarije. De band heeft hier nog nooit opgetreden. Des te meer reden om daar in 2023 verandering in te brengen, nietwaar?

Wat relevante extra context: Arcade Fire kwam in de afgelopen maanden een aantal keer negatief in het nieuws. Frontman Win Butler werd meermaals beschuldigd van seksueel wangedrag. Ook verliet zijn broer, Will Butler, na bijna twintig jaar de band. Sinds de serieuze beschuldigingen aan het adres van Win, is er nog geen duidelijke conclusie gekomen uit de situatie. De vraag is of veel festivals de band zullen boeken voor die tijd.

TheStrokes_Press_01_LR-8x10-1-scaled
Photo Credit: Jason McDonald

The Strokes

Ook de Amerikaanse band The Strokes strijkt neer in Málaga en is daarmee bevestigd voor de festivalzomer van 2023. Er valt nog iets in te halen voor de groep: in 2020 stonden Julian Casablancas en co. bovenaan het affiche van Sziget. Het festival kon in 2021 niet doorgaan, en in 2022 miste The Strokes helaas op de poster. Ook voor deze band zou het de eerste keer zijn dat ze in Hongarije optreden. In Nederland hadden we dit jaar meer geluk. Na 16 jaar waren ze weer in ons kikkerlandje te zien, namelijk op Best Kept Secret 2022.

Blur

Blur

Een andere kanshebber is Blur. De Engelse band zette hun werk even op pauze in 2015, nadat het album The Magic Wip uitkwam. Maar de groep kondigt nu aan weer samen te komen voor een reünieshow in Wembley op 8 juli 2023. Dit zal het enige optreden zijn in Engeland voor 2023. Wel is het eerste festival in Europa bevestigd: op 6 juli spelen Damon Albarn & co. op Festival Beauregard in Frankrijk. Blur stond in 2013 voor het eerst en het laatst op de planken van Sziget, maar de energieke frontman was in 2018 nog op het festival te zien met zijn andere project Gorillaz.

Paramore
Photo: Sven-Sebastian Sajak

Paramore

Long time no see, Paramore. Het was al een tijdje geleden dat we de Amerikaanse rockband nog op een podium zagen, maar ons lange wachten werd beloond. Zo is de groep momenteel op tournee door Amerika. Op 2 augustus spelen ze hun laatste show van deze tour. Op dit moment zijn er nog geen Europese speeldata bekend gemaakt, maar wat niet is kan nog komen.

The 1975

Met hun vijfde album Being Funny in a Foreign Language op zak is het geen verrassing dat we de Britse band in 2023 weer op podia kunnen gaan zien. Eerder verklapte The 1975-zanger Matthew Healy dat hij en zijn bandleden in februari naar Nederland komen. En in de zomermaanden worden de zalen verwisseld voor de festivalweides. In ieder geval op Hurricane & Southside in Duitsland, en TRNSMT Festival in Schotland. Trekken ze de tour door tot Sziget? Het zou een mooi vervolg zijn van hun headlineshow in 2019.

Taylor Swift

Sziget houdt van popsterren en popsterren houden van Sziget. In de afgelopen jaren speelden onder andere Ed Sheeran, Justin Bieber en Dua Lipa enorme shows op het eiland in Boedapest. Voegt Taylor Swift zich bij dat rijtje? Bij het nieuwe album, Midnights, hoort natuurlijk een nieuwe tournee. Zo gaat de Amerikaanse zangeres komende zomer dus ook weer op tour in de VS. Momenteel zijn er nog geen Europese shows bekend, maar de Amerikaanse data eindigen op 9 augustus. Het is een long shot, maar toevallig genoeg vindt Sziget precies daarna plaats.

Harry Styles

Een andere popster met een tour die vlak voor Sziget 2023 ten einde komt. Na onder andere drie keer de Johan Cruijff Arena in Amsterdam mag Harry Styles op 22 juli met vakantie. Of plakt de Britse zanger er nog een headlineshow op Sziget aan vast? De kans is waarschijnlijk niet heel erg groot, maar de boekers van het Hongaarse festival toveren wel vaker verrassingen uit hun hoge hoed.

Beyoncé

We kunnen er niet omheen. Er gaan al een tijdje geruchten over een nieuwe tour van Beyoncé. Met een nieuw album vol hits op zak mag die tour er nu wel stilletjes aan komen. Al een tijdje geleden ging het gerucht dat Beyoncé eind juni shows in Italië heeft gepland. Wie weet trekt ze dit wel door tot augustus. In ieder geval lijkt een touraankondiging aanstaande.

Praat mee over Sziget 2023

Natuurlijk is het nog even afwachten of we één van deze geruchten terug zien op de poster van Sziget 2023. Maar wat is er nou leuker om alvast te speculeren? Zie jij jouw favoriete groep hier niet tussen staan en ben je er heilig van overtuigd dat je favoriete band toch naar Hongarije komt? Speculeer verder op het Festileaks-Forum en overtuig je mede Sziget-gangers.

Sziget Logo

Sziget 2023

Locatie
Hongarije
Boedapest, Hongarije
Datum 10-15 augustus 2023
Line-up
Lorde
Macklemore
Mumford & Sons
Tickets Niet meer beschikbaar.