Festivalrapport: Op Melt! 2016 wordt gedanst tot de zon op komt

Elk jaar trekt het Duitse festival Melt! 20.000 duizend man naar het kleine arbeidersdorpje Gräfenhainichen. Hier kunnen de bezoekers 24 uur per dag dansen op de Sleepless Floor (een podium net naast het terrein) of genieten van optredens van onder andere Tame Impala en Disclosure. Festileaks was erbij en vroeg 100 festivalgangers naar hun mening. Dit is Melt! 2016 volgens de bezoekers.

Programma: 7.2

20160715_230123
Foto: Matthijs Mantel

Sinds een aantal jaar is het vaste prik dat Modeselektor hun eigen stage mag cureren. Het duo lijkt nooit stil te zitten: naast dj-sets, live optredens en albums met Moderat, runnen ze ook nog eens twee labels. Als iemand weet wat er nu speelt in de elektronische muziekscène zijn zij het wel. Wat betreft DJ-sets en elektronische live muziek zien we hier het neusje van de zalm. Zo kan je hier helemaal losgaan op de disco van The Black Madonna of ben je meer van het rauwere stampwerk, dan ben je bij Helena Hauff aan het goede adres. En ja hoor, ook Nederland is goed vertegenwoordigd met Dekmantel Soundsystem, Tom Trago en Fatima Yamaha. De focus ligt wel duidelijk op het elektronische programma waardoor we soms wat spanning missen bij de ietwat voorspelbare indiebandjes.

Sfeer: 8.7
20160714_205803
Foto: Matthijs Mantel

Voor wie de bands links laat liggen, zijn er meer dan genoeg dansbare acts. Vanaf 12:00 ‘s middags op de camping, om 20:00 uur ‘s avonds op het terrein of 8 uur ‘s ochtends op de sleepless floor: waar je ook bent en welk tijdstip het ook is, op Melt! 2016 wordt er gedanst. Daarnaast zien we erg veel regenboogvlaggen, antiracisme-stickers of anarchistische leuzen: Melt! is een festival van vrije geesten. Zo zien we ook weer tattoo’s, neuspiercings en bijzondere outfits in overvloed.

Aankleding 9.4
20160717_210814
Foto: Matthijs Mantel

De podia op het festivalterrein zijn gebouwd op het openluchtmuseum Ferropolis. Voorheen was dit een mijnbouwplaats en daar zijn nu nog gigantische gigantische werktuigen van overgebleven, die erkent zijn als industrieel erfgoed. Denk hierbij aan graafmachines van wel 120 meter hoog, die ‘s nachts ook nog eens prachtig verlicht zijn. Een elektronisch muziekfestival op een industriële locatie, wat wil je nog meer? Nou, een bos en een meer zouden ook wel fijn zijn. Check, ook dat is aanwezig. Zwemmen in de zon, uitrusten in een hangmat of dansen in het water, het kan allemaal.

Geluidskwaliteit: 5.0
13731991_10154295474213917_1480754456089735481_o
Foto: Christian Hedel

Keihard. Ja, de bass is belangrijk bij elektronische muziek, maar je kan het ook overdrijven. Zelfs met oordoppen in was het geluidsniveau niet altijd even prettig. Zelfs op de camping schalde er al vanaf vroeg in de middag een bas over de tenten heen. Er werd dan wel weer veel reclame gemaakt door de Deutsche Tinnitus-Stiftung, en zowaar gratis oordoppen uitgedeeld. Maar dat is alsof je je hele huis voorziet van brandalarmen en het daarna zelf in de fik steekt: schade loop je toch op.

Eten & Drinken: 7.4

20160717_201309
Foto: Matthijs Mantel

Nou mag er in Nederland een bewust-eten-vegan-hype zijn, in Duitsland is die net zo hard aan de gang. Maar dat resulteert niet in veel te dure foodtrucks, met quinoa salades met groentes waar je nog nooit van hebt gehoord. Nee, op Melt! is er overwegend fastfood: gewoon burgers en döner zoals we dat kennen, maar dan ook in een smakelijke veganistische variant. Ondanks dat er alleen met contant geld betaald kan worden, sta je nooit lang in de rij voor een biertje. Helaas zijn op de laatste dag alle pinautomaten kapot en moet je minstens een half uur in de rij staan bij de merchandisestand om geld te pinnen.

Bereikbaarheid: 8.6
13717256_10154286787938917_3923254199506139669_o
Foto: Stephan Flad

Ondanks dat het festival bij een afgelegen dorpje ligt, is het verbazingwekkend makkelijk om er te komen. Voor de treinreizigers vertrekken er vanuit de omliggende steden pendelbussen, voor degene die met de auto komen zijn er gratis parkeerplaatsen en voor de mensen die van verder komen zijn er meerdere extern georganiseerde busreizen. En zelfs voor het kwartiertje lopen van de camping naar het terrein gaan er dag en nacht pendelbussen. Dikke complimenten voor de organisatie.

Camping: 7.0
20160716_202646
Foto: Matthijs Mantel

Los van de luide muziek is het prima vertoeven op de camping. Er zijn etenstentjes in overvloed, die ook nog eens een goedkoper zijn dan op het terrein, er is relatief goedkoop koud bier te koop en bovenal is er ook bij de camping een strandje waar gezwommen kan worden. Daarnaast leren de Duitsers ons een erg leuk drankspelletje: Flunkyball. Er staan twee teams tegenover elkaar met een fles in het midden. Om de beurt moeten de teams de fles omgooien met een bal, zolang de fles is omgegooid mag je drinken en moet het andere team de fles rechtop zetten. Het team dat als eerste zijn biertje op heeft, is de winnaar. Zo leer je nog eens wat op een festival.

Sanitair: 6.4
20160717_211452
Foto: Matthijs Mantel

Of je een goede wc te pakken hebt, is een beetje een gokje. Als je pech hebt beland je ineen dixi’s die onder de graffiti zitten en er al minstens twintig jaar lijken te staan. De iets betere wc’s vindt je in een gebouw dat nog stamt uit de industriële periode, waar des tijds de arbeiders hun boodschap konden doen. Maar na even zoeken blijken er ook gloednieuwe doorspoeltoiletten te zijn, die zowaar zijn voorzien vanwc-papier. Op de camping moest je voor de betere toiletten en de douches ook nog eens apart betalen. Hier is zeker ruimte voor verbetering.

Mobiel Netwerk: 8.5
13668737_10154292768493917_7817973730394142146_o
Foto: Borke Berlin

Nope, we gaan hier voor de verandering geen uitgekauwde grap maken over Pokémon Go. Wel kunnen we vermelden dat het mobiele netwerk uitstekend werkt. Het internet is supersnel, sms’jes versturen is geen probleem en bellen verloopt ook soepel. En desondanks zien we nauwelijks telefoons in de lucht tijdens de optredens, wat een feest is het op Melt!.

Weer: 7.1

20160717_182429
Foto: Matthijs Mantel

Na regen komt zonneschijn, zo blijkt maar weer op Melt!. Donderdagavond is het nog behoorlijk fris en trekt men zich lekker terug in hun tentje met zoveel mogelijk truien aan. Vrijdag valt er ook nog best wat regen, maar zaterdag en zondag straalt de zon en kunnen de truien worden verwisseld voor korte broeken en t-shirts. Het is nu zoeken naar een schaduwplekje en voordat je het weet ben je verbrand. Gelukkig zorgt het meer voor de nodige verkoeling.

Festivalrapporten

Deze zomer doet Festileaks weer verslag van talloze festivals in Europa. Dat doen we in de vorm van Festivalrapporten. We vragen op ieder festival minimaal 100 bezoekers om een cijfer te geven aan tien vaste categorieën en presenteren de gemiddeldes. Op die manier kunnen weer aan het eind van het jaar concluderen: welk festival is op welk vlak het beste? Check de voorgaande festivalrapporten of bekijk alle winnaars van 2015.

Eerder dit jaar…

[one_half]

[/one_half]

[one_half_last]

[/one_half_last]

Melt Festival Logo

Melt Festival 2023

Locatie
Duitsland
Gräfenhainichen, Duitsland
Datum 8-11 juni 2023
Line-up
FKA twigs
Bicep
Beabadoobee
Tickets Kopen