Festivalrapport: Bruce Springsteen is de baas van zonnig TW Classic 2016

Dat was fijn, afgelopen zaterdag. Voor de verandering een zonnige dag in Werchter. Bruce Springsteen was er ook nog. En wij. We vroegen wederom 100 festivalbezoekers naar hun festivalbeleving. Dit is het Festivalrapport van de bezoekers van TW Classic 2016.

Programma: 7.3

Persfoto Bruce Springsteen

De grote headliner van TW Classic was Bruce Springsteen met zijn E Street Band, maar ook daarvóór had TW Classic een uiteenlopend programma. Er werd uitbundig gedanced zonder ceiling met Lionel Richie en hard meegezongen met Simply Red. Wel was het optreden van Lana del Rey enigszins misplaatst. Ze stond nu tegenover een groep die-hard Boss fans, die niet zaten te wachten op de Amerikaanse zangeres. Het optreden was muzikaal gezien prima, maar was een week eerder op hetzelfde terrein beter tot z’n recht gekomen.

Sfeer: 6.0

TW Classic Werchter Strand

TW Classic blijft toch het festival voor de oudere festivalganger. Er wordt veel gedronken, gedanst, gelachen en gesprongen. Duidelijk is dat het grootste deel puur en alleen voor Bruce Springsteen is gekomen en de rest als voorprogramma ziet. Tot de Boss aantreedt zet een groot deel van het publiek dan ook op een zuipen. Er wordt vanuit de massaal meegebrachte vouwstoeltjes door de opwarmende acts heen gepraat en een bezoeker vertelde ons bovendien een vechtpartij te hebben gespot. We hebben wel eens een betere festivalsfeer meegemaakt.

Aankleding: 6.7

TW Classic Ingang

Het festival maakt handig gebruikt van de faciliteiten van vorige week. Nieuwe stickers en doeken over de verschillende kraampjes en TW Classic is er klaar voor. De aankleding blijft simpel, je komt hier geen gekke of verrassende stands of plekken tegen. Alhoewel: door het zonnige weer was het zand dat vorige week gestort was om de modder tegen te gaan ineens een strand geworden en daar maakten de bezoekers dankbaar gebruik van. Goed smeren!

Geluidskwaliteit 8,2

TW Classic Podium

Oordopjes zijn op TW Classic gratis te krijgen en dat blijkt ook geen overbodige luxe. Het geluid is goed en hard. Het grote voordeel op een festival met één podium; je hebt geen last van de andere podia. Ook achterin het veld konden bezoekers uitgebreid en goed meegenieten van de show dankzij gigantische videoschermen en het goede geluid.

Eten & Drinken: 6,8

TW Classic Werchter

Op TW Classic geldt de voorverkoop van de eet- en drankbonnen die we van Rock Werchter kennen niet en daarmee zijn consumpties vrij prijzig. 3,5 bon voor een bakje rijst met kip curry hakt erin. Wie iets goedkoper wil eten, kan het beste voor een bakje friet gaan. Op een festival met één podium krijg je automatisch dat men tegelijkertijd tussen de acts door wil eten, wat af en toe voor lange rijen zorgt. Maar TW Classic biedt voldoende verscheidenheid aan eten; warm, koud, ongezond, iets minder ongezond, misschien zelfs een stukje fruit, alles is er.

Bereikbaarheid: 7.4

TW Classic Werchter Barn

De organisatie had het geluk dat het eindelijk een paar dagen droog was in Werchter. De meeste parkeerplaatsen waren weer toegankelijk en dit keer hoefde je nadien niet uit de modder worden weggesleept. Ook wel eens leuk. Na afloop is het met de auto even aanpoten: rond 00.45 uur is het festival afgelopen en dan wil iedereen tegelijkertijd weg. Dit zorgt steevast voor lange files in het dorp, maar de ervaren bezoeker houdt hier al rekening mee in het schema. Het openbaar vervoer is met gratis pendelbussen en een speciale nachttrein weer puik geregeld.

Toiletten: 7.5

Hoofdpodium bruce

Werchter en dus spoeltoiletten! De wc-blokken die tijdens Rock Werchter bij de andere podia staan, zijn tijdens TW Classic ook toegankelijk en dat blijkt ook wel nodig. Het is druk en warm op het festivalterrein en dus wordt er veel gedronken. Ondanks de rijen die dat oplevert, zijn de toiletten altijd super schoon en binnen handbereik.

Mobiel netwerk: 7.5

Proximus TW Classic

De WiFi is op TW Classic ver te zoeken. Als je geen gebruik wilde of kon maken van je data, was het lastig om bereikbaar te zijn op het terrein. 4G internet was er wel in volle glorie en ook SMS’en was geen enkel probleem.

Het weer: 9.2

TW Classic Werchter Strand

Het verschil met Rock Werchter een week eerder kon bijna niet groter: het was een zonovergoten festivaldag voor TW Classic. Mensen lagen heerlijk te zonnen op het strand en er was weer waterdrink-advies, in plaats van poncho-advies. Bruce Springsteen kwam op net voor de ondergaande zon; het eind van een heerlijke, warme dag in Werchter.

Festivalrapporten

Deze zomer doet Festileaks weer verslag van de grootste festivals van Europa. Dat doen we in de vorm van Festivalrapporten. We vragen op ieder festival minimaal 100 bezoekers om een cijfer te geven aan tien vaste categorieën en presenteren de gemiddeldes. Op die manier kunnen weer aan het eind van het jaar concluderen: welk festival is op welk vlak het beste? Check de voorgaande festivalrapporten of bekijk alle winnaars van 2015.

Eerder dit jaar…