This post is also available in: English

De organisatie van Pinkpop was voor de vijftigste editie van het festival in gesprek met Coldplay, Ed Sheeran en Neil Young voor afsluitende optredens, maar tevergeefs. Het festival was daarnaast bereid geweest de beruchte vierde festivaldag door te laten gaan als er vier headliners gestrikt konden worden. Dit vertelt Rob Trommelen van Mojo Concerts, hoofdboeker van Pinkpop, in gesprek met Festileaks.

Het leek er een tijdje op dat Pinkpop 2019 vier dagen lang zou duren. In juni 2018 hintte festivaldirecteur Jan Smeets ernaar in gesprek met Festileaks, en in december leek het erop dat de gemeente Landgraaf het festival een vergunning voor de extra dag wilde geven. Toch kwam het er niet van. Hoofdboeker Rob Trommelen legt uit:

“Het was wel het plan, we hadden zelfs al de vergunning. Maar dan moet je er ook wel het programma voor hebben. Om nou een slappe vierde dag neer te zetten, dat heeft toch eigenlijk geen zin. Coldplay heeft nog lang op het lijstje gestaan, maar zij bleven uiteindelijk toch thuis. In die zin is het vergelijkbaar met Eminem, al viel Coldplay al in een veel eerder stadium af. We zijn ook nog even in gesprek geweest met Neil Young. We hadden zelfs nog het idee om een vierde dag rondom Neil Young te maken, maar daarvoor valt Pinkpop te vroeg; hij komt pas in juli naar Europa.”

“Het ging vooral om die vierde headliner: als die er was, dan waren we waarschijnlijk voor vier dagen gegaan. Soms denk je keuze te hebben uit wel vijf of zes headliners, en dan vallen er opeens een paar af. En toen dat dit jaar ook het geval bleek, namen we ons voor om maar gewoon op drie dagen te concentreren; dan kunnen we in ieder geval blij zijn dat we dat goed voor elkaar hebben kregen.”

Ed Sheeran

Ed Sheeran

Na afloop van de perspresentatie op woensdagmiddag, waarbij de volledige line-up van de vijftigste editie van Pinkpop onthuld werd, liet Jan Smeets in gesprek met Festileaks weten dat er ook contact was met Ed Sheeran: “We hebben wel contact gehad, maar Ed Sheeran is op dat moment in Japan, dus hij wilde niet komen. Hij zei: “ik ben dan hier, dus ik blijf hier ook; ik ga niet het hele circus naar Pinkpop verplaatsen”.”

Of hij volgend jaar wel van de partij is, sluit Smeets vooralsnog niet uit: “Als de tijd er voor is, dan wil hij wel komen.”

Pinkpop en Pinksteren

Foto: Bart Heemskerk (Pinkpop 2017)

Tegenwoordig wordt Pinkpop steeds minder vaak tijdens Pinksterweekend georganiseerd. Het is vroeger in het jaar lastiger om een groots programma te kunnen strikken. Toch valt het festival dit jaar wel samen met Pinksteren.

“Aangezien de timing van de feestdag ons wel eens in de problemen heeft gebracht met het vinden van toerende artiesten voor de line-up (zoals in 2005), wijken we er nu vaak vanaf. Dit jaar wilden we vanwege de vijftigste editie graag Pinkpop weer tijdens Pinksteren houden. Het valt dit jaar vrij laat, dus is het ook reuze meegevallen wat betreft de problemen met programmeren. Maar als Pinksteren weer vroeg valt, gaan we gewoon weer net als vorig jaar op half juni zitten om een sterke line-up te kunnen neerzetten.”

In januari vertelde festivaldirecteur Jan Smeets ook al dat Pinkpop ‘de komende 10 jaar niet met Pinksteren’ plaats zal vinden. De concurrentie is in dat weekend simpelweg te groot, mede door het Amerikaanse Bonnaroo. Pinkpop zal zich daarom de komende jaren gaan richten op het tweede weekend van juni.

Groningen

We kijken met Festileaks al een tijdje vol verwachting uit naar een nieuw aangekondigd popfestival in Groningen. Een woordvoerder beloofde met “grote, hele grote namen” te komen. We vroegen Rob Trommelen naar zijn verwachtingen van dit festival.

“Wat betreft de mogelijke concurrentie van het nieuwe Groningse festival: Groningen is heel ver weg. Groningen heeft absoluut geen Pinkpop-ambities. Uiteindelijk is Pinkpop het enige festival waar 70.000 man voor het podium kan staan, drie dagen lang. Dat kan nergens anders in Nederland. En alleen met dat soort aantallen kun je het budget ophoesten voor de topartiesten. Pinkpop is een headliner-festival; het is afhankelijk van de headliners. Daar kan er ook maar één van zijn in Nederland, want de echte headliners doen maar één show per land. Ze moeten immers ook de rest van de wereld nog aandoen.”

Pinkpop 2019

Pinkpop 2018
Foto: Luca Bopp / Festileaks

In 2018 prijkten Pearl JamFoo Fighters en Bruno Mars op de line-up van de 49e editie van het festival in Landgraaf. Dit jaar viert Pinkpop haar vijftigste verjaardag, en het volledige affiche is inmiddels bekend: Mumford & Sons, The Cure en Fleetwood Mac zijn de headliners. Het festival vindt plaats in het pinksterweekend: 8, 9 en 10 juni 2019. Zaterdag 16 maart start de kaartverkoop.

Ben je nieuwsgierig geworden naar Pinkpop? Check in ons festivalrapport wat bezoekers aan de editie van vorig jaar ervan vonden. Beluister uiteraard ook onze Spotify-playlist van de aankomende editie om alvast in te komen in de artiesten!

Op de hoogte blijven van het laatste festivalnieuws?

Abonneer je dan op onze Festival Nieuwsbrief! Elke week ontvang je de belangrijkste updates in één handig overzicht in je mailbox. Daarnaast ontvang je als abonnee speciale festivaltips en kun je meespelen met exclusieve winacties voor te gekke festivalprijzen.