Dit waren de hoogtepunten van de festivalzomer van 2022

The Smile op Down The Rabbit Hole 2022
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

Zet het doosje Kleenex-tissues maar op tafel, want de festivalzomer van 2022 is nu echt voorbij. Omdat we weigeren toe te geven aan de naderende najaarsdip, zetten we alle zinderende hoogtepunten van de afgelopen vier maanden nog eens voor je op een rijtje. Zo kun je vanuit je luie stoel nog eens nagenieten van alle mooie momenten. Dit waren de best gelezen festivalverslagen van 2022.

Jaja, Festileaks is weer op zoek naar de allerbeste festivalacts van het jaar.
Het publiek bepaalt de top 100 en daarmee ook de winnaar. En het publiek, dat ben jij!
De stembussen zijn geopend en je kunt dus nu jouw stem uitbrengen.

Afscheid Jan Smeets

Jan Smeets kritisch op Pinkpop 2022: ‘Godverdomme, wat een puinhoop’

Het eerste jaar zonder Mister Pinkpop Jan Smeets kent veel veranderingen. Het oogst lof, maar ook kritiek. Van de bezoeker, maar ook van voormalig-festivaldirecteur Jan Smeets himself. ‘We moeten gewoon doen wat we altijd gedaan hebben’, leest het op de website van 1Limburg.

Photo credit: Femke Valks / Festileaks (Bospop 2022)

Kensington op Zwarte Cross 2022: band lijkt al afscheid te hebben genomen

Op de zaterdag van Zwarte Cross 2022 was het de eer aan Kensington om het hoofdpodium af te sluiten. Het was één van de laatste shows van de band in de huidige bezetting. Bijzonder dus. Maar of het publiek dat ook zo heeft ervaren valt te betwijfelen. Muzikaal was er weliswaar weinig mis, maar de passie lijkt er wel af. Alsof de band mentaal al afscheid van elkaar had genomen.

Photo credit: Kamiel Scholten / Festileaks

Muzikale verwennerij op Down The Rabbit Hole 2022

Van de bloedmooie ballades van Phoebe Bridgers tot een knallende elektronische set van Bicep en van een psychedelische reis met The War On Drugs tot aan de stukadoorpop van Goldband: op Down The Rabbit Hole 2022 kwamen we ogen, maar vooral oren te kort.

GNR

Guns N’ Roses op Hellfest 2022: Axl Rose speelt met de verkeerde band

You know where you are? Hellfest 2022 baby! De one and only Guns N’ Roses keerden terug naar Clisson voor de eerste keer sinds 2012. 10 jaar ouder dus, maar deze keer wel weer met vertrouwde gitarist Slash en bassist Duff McKagan. Wij gingen kijken in hoeverre ze de verwachtingen waarmaken, en we zijn niet teleurgesteld!

Photo: Femke Valks / Festileaks

Pearl Jam op Rock Werchter 2022: headlinen als helingsritueel

Waar eerdere bands op de donderdag van Rock Werchter 2022 op het hoofdpodium vaak uitblonken in (gespeelde) eigenwaan – zanger David Le’aupepe van Gang of Youths liet een song twee keer opnieuw beginnen omdat er niet genoeg gedanst werd – leken Vedder en de anderen over te lopen van dankbaarheid, terwijl ze zichzelf in het zweet werkten.

Metallica-mad-cool
Photo: Paco Poyato (Mad Cool 2022)

Metallica stormt na acht jaar nog net zo hard op Pinkpop 2022

Metallica stormt op Pinkpop 2022 nog net zo hard als in 2014. De eer om voor het eerst in drie jaar tijd een dag in Landgraaf af te sluiten is aan de thrashmetalband uit Californië. Dat het publiek het headbangen na al die tijd nog niet is verleerd, is te danken aan de nog altijd even harde gitaarriffs die je om de oren vliegen. Het is een groots weerzien tussen het publiek in Limburg en de grootste metalact ter wereld.

In beeld: de nieuwe ‘brug des levens’ op Lowlands 2022

De Brug des Doods is weg! Dit jaar konden Lowlands-bezoekers eindelijk de nieuwe, geasfalteerde brug over de N306 in gebruik nemen. Geen eindeloos geploeter meer, maar een gestroomlijnde looproute die voor iedereen een verademing lijkt. Na een paar uur in de rij sjees je zo de brug over op zoek naar een mooie campingplek.

TW_Classic_2022_Nick_Cave_&_The_Bad_Seeds
Photo credits: Ruben Bodelier / Festileaks

Worstelende Nick Cave vindt steun bij zijn publiek op Primavera Sound

Toen enkele maanden geleden het tragische overlijden van Nick Cave‘s oudste zoon Jethro Lazenby bekendraakte, werd gevreesd dat hij zijn tour zou annuleren. Maar sinds de dood van zijn zoon Arthur in 2015 is touren voor hem ook rouwverwerking. Dus stond hij begin juni toch op Primavera Sound, kwetsbaar maar niet verslagen.

Photo: Martin Kierszenbaum

Bospop 2022: Sting blijft een A-merk, maar de prik is van de cola

Veel fans halen opgelucht adem als hun grote held Sting na bijna vier lange jaren wachten ein-de-lijk het podium van Bospop 2022 bestijgt. Sting doet wat we van hem verwachten: hij knoopt het ene stukje popgeschiedenis aan het andere, met veel aandacht voor de grootste The Police-klassiekers. Maar die verwachtingen overtreffen, dat lukt helaas niet.

Foto: KAIK Photography

Wildeburg is de meest blije speeltuin van Nederland

Op de opleiding voor journalistiek wordt je geleerd: ‘show, don’t tell’. Ofwel: vertel niet letterlijk wat er is gebeurd, maar kom met concrete voorbeelden waaruit een lezer die conclusie zelf kan trekken. Dus bij deze; een selectie van plekken en momenten die Wildeburg 2022 kleur gaven.

Over de auteur ✍️

Boy Janissen

Janisje van alles binnen Festileaks. Schrijven, quizjes maken, cheffen, bier drinken - you name it. Liefhebber van bijna alles wat op vinyl gedrukt staat en trotse verdediger van het Limburgs erfgoed. Is normaal gesproken altijd te porren voor een festival of concert, maar weet tijdens de vastelaovendj van toeten noch blazen. Down The Rabbit Hole is mijn favoriete zomercarnaval.

Meer van Boy