Festivalacts Top 100: Deze acts halen de lijst nu nét niet

294
Photo: Patric Ullaeus

We zijn nog tot en met woensdag op zoek naar de beste festivalacts ooit. Samen met jou stellen we de Festivalacts Top 100 Aller Tijden op. Waar sommige acts al een mooie positie hebben veroverd, kunnen anderen nog wel wat hulp gebruiken. Deze acts staan op dit moment nét buiten de top 100.

Onterecht volgens jou? Dan zit er niks anders op dan ze omhoog stemmen. Dat kan nog tot en met woensdag om 21:00 uur.

Positie 101: Parcels

Photo: Kamiel Scholten/Festileaks

Parcels heeft slechts 1 stem nodig om de Festivalacts Top 100 te halen. De band was in 2019 nog te vinden op Down The Rabbit Hole, Pukkelpop en Lowlands. Daar veroverde de band het festival met een heerlijke portie electro funk. Met heerlijk dansbare singles als ‘Tieduprightnow’ zorgen de Australiërs voor een heerlijke start van de dag. Of zoals onze eigen redactie het voor de Festivalacts Top 100 2019 verwoordde:  ‘Je brakke derde dag beginnen met de funky deuntjes van die klasbakken. Heerlijk dansbaar, een enthousiaste band en een letterlijk stralend podium. Daar kun je alleen maar een dikke grijns op je gezicht van krijgen.’

Positie 105: Charlotte de Witte

Charlotte de Witte is dé techno koningin van dit moment, maar staat nog niet in de Festivalacts Top 100. Toch zou je zeggen dat de Belgische DJ daar wel een plekje in verdient. Of het nu de dampende Bravo is op Lowlands of het magische kasteel van EXIT Festival, overal krijgt ze het publiek aan het dansen. Zelfs als iedereen in lockdown is zorgt ze voor een feest via de livestream van Tomorrowland. Het is dan ook niet voor niets dat Charlotte de Witte bij de beste Tomorrowland-artiesten ooit hoort. Genoeg redenen om haar nog snel in de stemlijst voor de FAT100 te zetten.

Positie 113: Within Temptation

Photo: Arjen Kremer

Een dosis snoeiharde muziek van eigen bodem. Within Temptation zet ieder festival waar ze spelen in vuur en vlam. In het vorige festivalseizoen bracht de formatie rondom Sharon den Adel hun symfonische metal naar onder meer Graspop, Paaspop, Appelpop en veel meer festivals. Ook is de band zeer begaan met hun collega’s en cancelde het in zelfs een optreden uit steun voor een act die bedreigingen ontving. Spetterende shows van een band die opkomt voor anderen, dat verdient een plekje in de Festivalacts Top 100.

Positie 115: Dua Lipa

Foto: Kamiel Scholten / Festileaks (Lowlands 2018)

Op plek 115 een verassende naam: Dua Lipa is nog een flink aantal plaatsen verwijderd van de Festivalacts Top 100. De Britse, die er afgelopen jaar nog vandoor ging met de Beste Track van 2020, kan nog wel wat stemmen gebruiken. Hoewel ze haar nieuwste nummers nog niet op een festival kon laten horen, maakte de zangeres eerder ook al indruk. Zo was Dua Lipa in 2018 ook al te bewonderen grote festivals als Sziget en Lowlands. Met veel hits, fantastische dansmoves en geweldige outfits waren er ook toen al meer dan genoeg redenen om op Dua Lipa te stemmen.

Positie 132: James Blake

Foto: Kamiel Scholten/Festileaks

Waar de ene act een festival laat exploderen van vreugde, zorgt de ander voor een bloedstollend mooi moment van rust. Tot die laatste categorie behoort James Blake. De muzikant is dan ook een graag geziene gast op festivals. Zo kwam de band met Radiohead mee naar Best Kept Secret en Rock Werchter en was hij in 2019 op Lowlands en Pukkelpop te vinden. James Blake is een artiest die laat zien dat ook rustige muziek perfect past op een festival. Dat is zeker een stem waard.

Festivalacts Top 100 Aller Tijden

Normaal organiseert Festileaks jaarlijks de competitie Festivalacts Top 100: de lijst met de beste festivalacts van de afgelopen zomer. Omdat er afgelopen jaar zo weinig te festivallen viel, trakteren we op een extra grote editie van de FAT 100. Festileaks countert die festivaldip met de Festivalacts Top 100 Aller Tijden.

De stemperiode liep van maandag 18 tot en met woensdag 27 januari. Op vrijdag 29 januari wordt de winnaar bekend. Een dag later, op zaterdag 30 januari tussen 15:00 en 18:00, delen we tijdens een speciale Festivalacts Top 100 uitzending op KINK Indie de rest van de lijst.

Eerdere winnaars van de FAT100 zijn Arcade Fire (2014), Muse (2015), De Staat (2016), Radiohead (2017), Pearl Jam (2018) en The National (2019).

Stervende, door de festivalloze zomer. Is het al 2021?