Festivalacts Top 100: Deze acts halen de lijst nu nét niet

Photo: Patric Ullaeus

We zijn nog tot en met woensdag op zoek naar de beste festivalacts ooit. Samen met jou stellen we de Festivalacts Top 100 Aller Tijden op. Waar sommige acts al een mooie positie hebben veroverd, kunnen anderen nog wel wat hulp gebruiken. Deze acts staan op dit moment nét buiten de top 100.

Onterecht volgens jou? Dan zit er niks anders op dan ze omhoog stemmen. Dat kan nog tot en met woensdag om 21:00 uur.

Positie 101: Parcels

Photo: Kamiel Scholten/Festileaks

Parcels heeft slechts 1 stem nodig om de Festivalacts Top 100 te halen. De band was in 2019 nog te vinden op Down The Rabbit Hole, Pukkelpop en Lowlands. Daar veroverde de band het festival met een heerlijke portie electro funk. Met heerlijk dansbare singles als ‘Tieduprightnow’ zorgen de Australiërs voor een heerlijke start van de dag. Of zoals onze eigen redactie het voor de Festivalacts Top 100 2019 verwoordde:  ‘Je brakke derde dag beginnen met de funky deuntjes van die klasbakken. Heerlijk dansbaar, een enthousiaste band en een letterlijk stralend podium. Daar kun je alleen maar een dikke grijns op je gezicht van krijgen.’

Positie 105: Charlotte de Witte

Charlotte de Witte is dé techno koningin van dit moment, maar staat nog niet in de Festivalacts Top 100. Toch zou je zeggen dat de Belgische DJ daar wel een plekje in verdient. Of het nu de dampende Bravo is op Lowlands of het magische kasteel van EXIT Festival, overal krijgt ze het publiek aan het dansen. Zelfs als iedereen in lockdown is zorgt ze voor een feest via de livestream van Tomorrowland. Het is dan ook niet voor niets dat Charlotte de Witte bij de beste Tomorrowland-artiesten ooit hoort. Genoeg redenen om haar nog snel in de stemlijst voor de FAT100 te zetten.

Positie 113: Within Temptation

Photo: Arjen Kremer

Een dosis snoeiharde muziek van eigen bodem. Within Temptation zet ieder festival waar ze spelen in vuur en vlam. In het vorige festivalseizoen bracht de formatie rondom Sharon den Adel hun symfonische metal naar onder meer Graspop, Paaspop, Appelpop en veel meer festivals. Ook is de band zeer begaan met hun collega’s en cancelde het in zelfs een optreden uit steun voor een act die bedreigingen ontving. Spetterende shows van een band die opkomt voor anderen, dat verdient een plekje in de Festivalacts Top 100.

Positie 115: Dua Lipa

Foto: Kamiel Scholten / Festileaks (Lowlands 2018)

Op plek 115 een verassende naam: Dua Lipa is nog een flink aantal plaatsen verwijderd van de Festivalacts Top 100. De Britse, die er afgelopen jaar nog vandoor ging met de Beste Track van 2020, kan nog wel wat stemmen gebruiken. Hoewel ze haar nieuwste nummers nog niet op een festival kon laten horen, maakte de zangeres eerder ook al indruk. Zo was Dua Lipa in 2018 ook al te bewonderen grote festivals als Sziget en Lowlands. Met veel hits, fantastische dansmoves en geweldige outfits waren er ook toen al meer dan genoeg redenen om op Dua Lipa te stemmen.

Positie 132: James Blake

Foto: Kamiel Scholten/Festileaks

Waar de ene act een festival laat exploderen van vreugde, zorgt de ander voor een bloedstollend mooi moment van rust. Tot die laatste categorie behoort James Blake. De muzikant is dan ook een graag geziene gast op festivals. Zo kwam de band met Radiohead mee naar Best Kept Secret en Rock Werchter en was hij in 2019 op Lowlands en Pukkelpop te vinden. James Blake is een artiest die laat zien dat ook rustige muziek perfect past op een festival. Dat is zeker een stem waard.

Festileaks is weer op zoek naar de beste festivalacts van het jaar.
Het publiek bepaalt de top 100!
Breng je stem uit en selecteer jouw top 10 festivalacts van 2023!

Parcels

Photo: Kamiel Scholten/Festileaks

Waar Parcels de neiging heeft om alle woorden aan elkaar te schrijven, gaan wij dat hier niet doen. Dan is het namelijk onmogelijk om dit stuk te lezen en gaat Parcels de Festivalacts top 100 niet halen. En met een reden willen we dat niet. Want de funky riffs van nummers zoals Tieduprightnow en Overnight doen elk festivalbezoeker alle zorgen vergeten. En met Somethinggreater (Een moderne festivalanthem?) hebben ze een perfecte closer van hun set. Jammer dat ze deze juist op Rock Werchter niet konden spelen

Altin Gün

Exotisch Nederlands trots! De Turkse band Altin Gün, uit Amsterdam, heeft deze zomer niet stilgezeten. Onder andere festivalkrakers Rock Werchter, Primavera Sound, Lowlands en Best Kept Secret stonden op hun uitgebreide programma. Het zou dus zonde zijn als deze prominente naam op de internationale festivalaffiches de Festivalacts top 100 niet haalt. De twijfel is hoorbaar; was het dan niet goed genoeg? Bekijk hierboven twee nummers, met Süpürgesi Yoncadan terug en die twijfels zijn meer dan weggenomen.

The Chats

Wij weten het eigenlijk wel zeker. Het gaat The Chats helemaal niks boeien of zij in de lijst komen. Deze Australische, wij hebben schijt aan alles, punkbank is bekend geworden met hun (internet)hit Smoko. En is op die voet stug door gegaan de laatste jaren. Geef The Chats een biertje, drie akkoorden en een bullshit onderwerp om over te zingen en niks blijft meer veilig.

Noisia

Noisia
Photo: Frederiek Bosch

Noisia sluit af, voor goed. Nog één laatste album en nog één optreden op Lowlands. Het was een afscheidsfeestje om nooit te vergeten. Noisia is een legendarische naam in de internationale drum and bass wereld, maar is aan de andere kant de bescheiden Groningse act gebleven. En dat maakte dit laatste optreden emotioneel indrukwekkend. Aan de één kant stond de grote naam Skrillex tijdens dit concert naast hun op het podium. En aan de andere kant riep Noisia de medewerkers van Simplon, de Groningse concertzaal wat 22 jaar Noisia’s huis is geweest, het podium op. Eigenlijk verdienen ze door deze waardige carrière afsluiter al een plek in de lijst, Maar wat ging het ook nog eens gruwelijk los op de Lowlands zondagnacht.