Vooruitblikken op Lowlands 2019 met festivaldirecteur Eric van Eerdenburg

Photo: Bart Heemskerk (Lowlands 2018)

De opening van Lowlands kruipt steeds dichterbij. Met nog enkele dagen op de teller staat het festival opnieuw voor een uitverkochte editie. Met de afzegging van een headliner, de soap rondom de Amerikaanse rapper A$AP Rocky en een aantal veranderingen op het terrein gebeurde er genoeg. Samen met festivaldirecteur Eric van Eerdenburg blikken we vooruit op de aankomende editie.

Situatie omtrent A$AP Rocky

A$AP Rocky
Photo: Mr. Iozo (Press Photo)

Toevoeging redactie: Dit interview vond plaats op 2 augustus, voordat A$AP Rocky voorwaardelijk werd vrijgelaten.

“De agent heeft tegen ons gezegd dat we geen andere act moesten boeken, want als Rocky kan spelen komt hij. Dat is aan de ene kant heel dapper en aan de andere kant worden we daar ook een beetje door gegijzeld. Het zijn niet de goedkoopste acts. We kunnen vervanging krijgen, en die staat ook klaar, maar hoelang die beschikbaar blijft is altijd nog maar de vraag. Eigenlijk zouden we het liefste duidelijkheid hebben, en we willen het liefste dat hij vrijkomt. Ik verwacht toch wel dat dat binnen nu en een paar dagen duidelijk gaat zijn. Er wordt tegen ons gezegd dat hij sowieso komt als hij vrijgelaten wordt. Dat maakt het wel moeilijk om adequaat vervanging te regelen. Dat is de keerzijde van de medaille. Als wij nu horen dat A$AP niet komt, hebben we vervanging van dezelfde statuur.”

Het boeken van hip-hop acts

Lil Uzi Vert

“Wat we zien is dat er makkelijk gecanceld wordt door hip-hop acts en dat het live soms een beetje dun is. Dat is moeilijk in de grip te krijgen. Toch willen we hip-hop brengen, maar er zit nu gewoon een bepaald risico aan. Ik denk dat het redelijk goed gelukt is. A$AP Rocky is bijvoorbeeld een zeer betrouwbare jongeman. Die komt gewoon opdagen en doet wat hij zegt. Maar goed, dat dit er nu tussendoor komt lijkt toch buiten zijn controle. We wachten het af. Je ziet ook bij WOO HAH! bijvoorbeeld dat er makkelijk gecanceld wordt door bepaalde artiesten en dat het in de hip-hop vaker zichtbaar is.”

“Van de week had ik mijn Zweedse collega Nathalie van Way Out West aan de lijn, die zocht vervanging voor Cardi B die alle shows in augustus heeft afgezegd. Dat is dan een headliner op je festival. Je moet je dan toch echt afvragen of je dat aandurft. Aan de ene kant wil je ze graag uit de nieuwe lichting hip-hop en urban en aan de andere kant wil je het je publiek niet aandoen dat je headliners twee weken van tevoren zonder geldige reden afzeggen.”

“Het is niet zo dat er dit jaar bewust niet gekozen is voor een hip-hop headliner. Vorig jaar hadden we bijvoorbeeld Kendrick Lamar. Naast het feit dat hij het aankan, is hij heel betrouwbaar. Maar om Cardi B bijvoorbeeld als headliner te boeken durf ik voorlopig nog niet aan. Lil Uzi Vert heeft ook heel juli geannuleerd. Daar zitten we nu over met de billen bij elkaar of hij gaat komen of niet. Het is gewoon een lastig parket. Voor augustus zegt de agent tegen ons dat de shows doorgaan. Maar ja, we zijn er nog niet helemaal gerust op .” Die zorgen bleken niet ongegrond, vandaag werd bekend dat Lil Uzi Vert zijn show op Lowlands heeft afgezegd.

De Staat en mogelijke tribute aan The Prodigy

De Staat Torre Florim
Foto: Kamiel Scholten/Festileaks

“Als een act als headliner op tournee gaat neemt die act vaak een enorme hoeveelheid aan spullen mee om het optreden headlinewaardig te laten zijn. Royal Blood had er bijvoorbeeld bewust voor gekozen dit jaar geen headlinetour te willen doen en daar hielden ze ook aan vast. Ze wilden wel subheadliner zijn en ze gaan het ongetwijfeld groots aanpakken, maar headlineshows blijven voor nu achterwege. Rond de tijd dat The Prodigy hun show moesten afzeggen waren de kaarten voor de headliners die in Europa tourden simpelweg al geschud.”

“We hebben die show van De Staat in de AFAS Live gezien, en vonden dat echt een gedenkwaardige show. Daarom hebben we vervolgens met de productiecrew van De Staat en onze productiemensen samen gezeten om te kijken hoe we dit tot een headlineshow konden maken met aanvullende productie. Dat lukt met een Nederlandse band wel en met een internationale band die op tour is niet. Je hebt daarvoor een aantal meetings en repetities nodig. De Staat had er gelukkig ook zin in. Ja, dat wordt echt wel een goede show. Als je denkt dat je De Staat gezien hebt, heb je het mis. Dit is een andere De Staat dan De Staat die je op een kleiner festival ziet of in een kleinere zaal speelt. Je moet het maar gaan zien!”

“We moeten nog gaan zien of we met het festival op welke manier dan ook een tribute doen aan The Prodigy. Ik sluit niks uit. Ik kan het noch bevestigen, noch ontkennen.”

The National op Lowlands vs. The National op Pukkelpop

BKS 2018
Foto: Kamiel Scholten (Best Kept Secret 2018)

“Op Lowlands geeft The National gewoon de door hun geplande festivalset. Wat Pukkelpop doet is heel ongebruikelijk, ik stond daar ook echt van te kijken. Maar goed, het is natuurlijk ook een festival met dagkaarten. Ik zou het niet snel doen, al was het maar omdat we alleen weekendkaarten verkopen. Het is leuk dat ze het proberen, maar ik stond echt een beetje met mijn oren te klapperen. Ik heb het wel eens eerder gezien op een festival in Amerika, dat een band twee keer speelde als headliner met twee verschillende shows. Ik vond dat zelf toch niet zo. Ook omdat het qua band toen niet zo mijn keuze was. The National boeit mij wel en misschien is het voor de fans wel fantastisch. Toch vind ik het een gewaagde onderneming.”

De populariteit van Billie Eilish

Photo: Ben Houdijk

“We hadden wel in de gaten dat er iets aan de hand was, dat Billie Eilish een snel groeiende act was. Maar dat het zo snel zou gaan, hadden we niet verwacht. En zij zelf ook niet. Alles wat er om die band heen hangt is ontzettend goed georganiseerd en gepland. Ik denk ook omdat ze zo jong is dat er flink meegekeken wordt door een aantal mensen om haar heen: dit is het plan, zo gaan we het doen.”

“Billie is niet gaandeweg gepromoveerd tot een groter podium. We hadden haar onmiddellijk in de Alpha neergezet, omdat we doorhadden dat veel mensen haar willen zien. Dat pakt voor haar en voor ons gelukkig heel goed uit. Als zij nu in de Bravo of Heineken had gestaan en we konden niet meer schuiven -wat heel vaak gebeurt in een later stadium- hadden we wel een probleem gehad. Ik denk namelijk dat echt heel veel mensen Billie Eilish willen gaan zien. Er is ook geen sprake geweest van haar op een later tijdstip te zetten in de Alpha. Wellicht had ze inmiddels wel als headliner geprogrammeerd kunnen staan.”

Eikenprocessierups cancelt Lowlands

Lowlands 2017
Foto: Kamiel Scholten/Festileaks

“Bij Down The Rabbit Hole hebben we de eikenprocessierupsen vakkundig om zeep geholpen met een hele grote stofzuiger. Bij Lowlands is het vaak de tijd van de wespen; dan hebben we daar weer mee te maken. Dan lopen er weer andere mannen met andere pakjes en middelen over het terrein. Er wordt nu gebouwd en er is gekeken of er veel nesten zitten. Ik heb er nog niks over gehoord, dus het zal wel meevallen. In augustus is het wel de piektijd van de wespen. Én we zitten naast Walibi, waar veel suikerwaar is en veel zoet afval in de prullenbak verdwijnt. Dat vinden die wespen lekker. We hebben volgens mij ook niet zoveel eikenbomen, dus geen last van de eikenprocessierups.”

Eerbetoon aan de 27 Club

“Voor de Club 27 sing-a-long waren er veel aanmeldingen voor Amy Winehouse’en, maar weinig Jimmy Hendrix’en en weinig Kurt Cobain’s. Janis Joplin’s waren er ook relatief weinig, maar wat zich aangemeld heeft is wel erg goed. Ik denk dat de mensen die zich aangemeld hebben gewoon uit het publiek getild worden. Ze weten het natuurlijk wel van tevoren, dus het staat ze geheel vrij welke kleren ze dan aandoen. Er wordt nog wel een koor samengesteld van mensen die zich aangemeld hebben, maar niet de lead hebben. Kortom: veel mensen uit het publiek.”

“We hebben zin in komend weekend, alles ziet er goed uit. Het gaat goed en het belooft weer mooi te worden!”

Lowlands 2019

Lowlands 2018 Alpha Sfeer
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks (Lowlands 2018)

De 27e editie van Lowlands vindt plaats van 16 tot en met 18 augustus 2019. Het festival vindt traditiegetrouw plaats op het festivalterrein in Biddinghuizen, naast attractiepark Walibi Holland. Onder meer Tame Impala, Twenty One Pilots, The NationalJames Blake en The Vaccines geven een optreden op het evenement. Tickets voor het festival in Biddinghuizen zijn al een tijdje uitverkocht

Voor meer informatie over het festival kun je de officiële website bezoeken. Wil je je alvast opwarmen voor de aankomende editie van het festival? Beluister dan onze Spotify-playlist hieronder.

Lowlands Logo

Lowlands 2024

Locatie
Nederland
Biddinghuizen, Nederland
Datum 16-18 augustus 2024
Tickets Helemaal hartstikke uitverkocht.

Over de auteur ✍️

Sam van Reenen

Trotse Head of News en muzikaal omnivoor. Voorliefde voor het hardere soort muziek, maar van alle markten thuis. Van Kendrick Lamar tot La Dispute en Deafheaven en van Sigur Rós naar Burial en Atmosphere. Vernoemde zijn hond naar de beste zangeres van Nederland en werkzaam als verpleegkundige. In de zomer steevast te vinden op Rock Werchter en Best Kept Secret.

Meer van Sam