De festivalzomer van 2019 begint nu toch wel heel dichtbij te komen. Om deze reden peilden wij eerder naar Jan en alleman’s planning voor dit seizoen. Inmiddels is de balans opgemaakt, zijn de stemmen geteld en check je hieronder de 20 populairste festivals!

Nederlandse festivals

In ons kikkerlandje geen tekort aan festivals, dat mag blijken. Baden in deze luxe brengt echter ook nadelen met zich mee, namelijk: je kan niet naar elk festival toe. Nowh! Toch zijn de knopen doorgehakt en dit is jullie top 5 binnen Nederland; het – dit jaar – driedaagse Bospop, de make-over op Best Kept Secret, het altijd knusse Down The Rabbit Hole, de 50e editie van Pinkpop en…

5. Bospop
4. Best Kept Secret
3. Down The Rabbit Hole
2. Pinkpop

1. …

Lowlands

Lowlands 2018 Sfeer
Foto: Kamiel Scholten / Festileaks (Lowlands 2018)

In een spannende strijd om de eerste plaats bekroont Lowlands zich tot populairste Nederlandse festival deze zomer. Iets wat natuurlijk in de cijfers is terugzien, aangezien het festival compleet is uitverkocht. Op het affiche kom je namen tegen als Tame Impala, Twenty One Pilots, A$AP Rocky, The National en New Order – die voor het eerst in 35 jaar weer in Nederland optreden. Fijne mix, fijne zomer!

Belgische festivals

Waar de festivals ook per dozijn komen: België. Hier werken we dus met dezelfde regeling waarbij geschrapt dient te worden. De realiteit komt er namelijk op neer dat we niet élk festival kunnen bezoeken. Welke je echter wel allemaal kunt bezoeken, is de complete top 5 hieronder. Dit met Fleetwood Mac op Werchter Boutique, legendarische zondag van TW Classic, scheurende gitaren op Graspop, het exclusieve dubbeloptreden van The National op Pukkelpop en…

5. Werchter Boutique
4. TW Classic
3. Graspop
2. Pukkelpop
1. …

Rock Werchter

Photo: Jokko, Rock Werchter 2018

De organisatie van Rock Werchter is berucht om het boeken van een ijzersterke line-up. En je raadt het al: ze flikken het dit jaar weer. Onder meer P!nk, Tool, The Cure, Mumford & Sons, Florence + The Machine en Muse vullen de bovenste laag van het affiche, waarbij de middenmoot er net zo gelikt uitziet. Of zou het toch de friet met stoofvlees-kraam zijn die het festival zo populair maakt?

West-Europese festivals

We gaan gewoon verder! Op de rest van de Europese bodem is namelijk nog veel meer pracht te vinden. Gegarandeerde zomertemperaturen bijvoorbeeld, just saying. Het is die extra kilometers dan ook zeker waard. Maar welke festivals vallen nou het meest in de smaak? Dat zijn natuurlijk de Europese franchise-pionier Lollapalooza Berlin, monster line-up van Mad Cool, Britse dubbelfestival Reading en Leeds, haar Duitse tegenhanger Rock Am Ring en Rock Im Park en…

5. Lollapalooza Berlin
4. Mad Cool
3. Reading/Leeds
2. Rock Am Ring/Rock Im Park
1. …

Glastonbury

Foto: Rachel Docherty

Na het gebruikelijke rustjaar is Glastonbury dit jaar weer terug. Hoewel het affiche nog alles behalve rond is, hebben we de eerste namen al. Zo reizen Kylie Minogue, Janelle Monáe en Stormzy deze zomer af naar de befaamde boerderij. Hoewel het festival momenteel is uitverkocht, krijg je in april opnieuw de kans wanneer alle retour-tickets in de verkoop gaan.

Oost-Europese festivals

Voor deze laatste categorie gaan we nog een stapje verder. Ofja, een paar duizend. Hoewel Oost-Europa nog niet zo verzadigd is als onze achtertuin vind je hier de best beoordeelde festivals. Namelijk: het steengoede affiche van Open’er Festival, Electric Castle met Europa’s lekkerste festival-versnaperingen, de industriële parel Colours of Ostrava, onze podcast bucklist favoriet EXIT Festival en…

5. Open’er Festival
4. Electric Castle
3. Colours of Ostrava
2. EXIT Festival
1. …

Sziget Festival

Credits: Rockstar Photographers

Ieder jaar weer wordt Sziget massaal gekoloniseerd door West-Europeanen, waarbij Nederland hofleverancier is. Geen geheel onverwachtse nummer één dus. Het festival kent dit jaar acht headliners, met onder meer; Ed Sheeran, Foo Fighters, The National en The 1975. Ook mogen we dit jaar weer een gethematiseerde afsluiter verwachten en wordt het nieuwe World Village geïntroduceerd. Hell yeah!

Wil jij nou precies weten hoe het eraan toegaat deze zomer? Hou dan onze website in de gaten voor onze jaarlijks terugkerende festivalrapporten, die dit seizoen in een nóg mooier jasje worden gestoken. Tot op de festivalweide!

Op de hoogte blijven van het laatste festivalnieuws?

Abonneer je dan op onze Festival Nieuwsbrief! Elke week ontvang je de belangrijkste updates in één handig overzicht in je mailbox. Daarnaast ontvang je als abonnee speciale festivaltips en kun je meespelen met exclusieve winacties voor te gekke festivalprijzen.