Poster Spotting: Wie blaast de kaarsjes uit op Graspop 2020?

metallica

Elk geruchtenseizoen is het weer raak: zelfgemaakte festivalposters. Ze kloppen eigenlijk bijna nooit, maar het is ó zo leuk om er naar te kijken. In ‘Poster Spotting’ schotelen we je de meest leuke, interessante en realistische posters voor en laten we er ons ‘professioneel oog’ op los. Dit keer: Graspop Metal Meeting 2020!

Graspop Metal Meeting blaast komend jaar maar liefst 25 kaarsjes uit! Echter is de organisatie van het Belgische festival nog geheimzinnig stil over de invulling van het affiche. Een actieve Graspop fan daarentegen niet! De poster is gemaakt, nu de geloofwaardigheid nog.

Poster Spotting GMM 2020

Headliners van Graspop

Foto: Ross Halfin

System Of A Down, Iron Maiden en Metallica zijn veel gehoorde namen in het geruchtenseizoen van 2020. Maar gaan we ze allemaal terug zien op de weide in Dessel?

De kans dat we System Of A Down op het hoofdpodium mogen gaan bewonderen is groot. De Amerikaanse-Armeense band heeft onlangs een Europese tour aangekondigd en haalt daarin ook verschillende festivals aan zoals Rock Am Ring/Rock Im Park, Nova Rock en Download. België staat nog niet in het schema…

De tweede naam op de poster is Iron Maiden. Ondanks dat de Britten wilde plannen hebben voor 2020, is de kans dat een stop maken bij Graspop klein. De heavy metal band stond in 2018 al op de planken in Dessel en gaat de komende tijd alleen festivals af die ze de afgelopen tijd niet hebben gespeeld. Ondanks dat Iron Maiden ongetwijfeld staat te springen om de zin ”Scream for me Graspop!” los te laten, verwachten we dat ze helaas nog even op zich moeten laten wachten.

De grote afsluiter van het metalfestival zouden niemand minder dan de trash-metalgoden van Metallica zijn. Ondanks dat de Amerikanen shows hebben uitgesteld omdat voorman James Hetfield onlangs is opgenomen in een afkickclinic, heeft de band ook vijf Noord-Amerikaanse festivals aangekondigd. Vorig jaar wist de band al een uitverkochte stadium tour met onder andere de Johan Cruijff Arena te Amsterdam en het Koning Boudewijnstadion in Brussel plat te spelen. Hierdoor lijkt een festivalzomer in 2020 plausibel. Metallica stond nooit eerder op Graspop Metal Meeting. Gaan zij het vuurwerk inluiden op het 25e verjaardagsfeestje?

Sub-headliners van Graspop

Photo: Ville Akseli Juurikkala

Onder de drie grote headliners vinden we een aantal Graspop veteranen. Onder andere Marilyn Manson, Nightwish, Alice Cooper en Korn mogen de afsluiters ondersteunen. Nightwish, de band achter de Nederlandse zangeres Floor Janssen, is één week voor Graspop te vinden op het Poolse Mystic Festival. Hierdoor lijkt een oversteek naar Graspop realistisch. De Amerikaanse new-metal legende Korn is zojuist aangekondigd voor de planken van het Spaanse Resurrection Fest, evenals mogelijke headliner System Of A Down, twee weken na Graspop. Ook zien we de grote reünie van Mercyful Fate terug op de affiche. De band rondom zanger King Diamond, die vorig jaar Graspop nog passeerde, komt voor het eerst sinds de vorige eeuw (1999) weer bij elkaar voor een tour en mag Graspop eigenlijk niet overslaan!

Alice Cooper is in juli gestart met zijn ”Ol’ Black Eyes Is Back” Tour in Amerika en stak daarna ook de oceaan over naar Europa, om onder andere 013 in Tilburg aan te doen. Alhoewel de shock-rocker zijn tour in februari ook naar Australië verplaatst en een terugkeer naar Europa enigszins onwaarschijnlijk lijkt, heeft zijn nieuwe productie de festival planken nog niet gezien. Rondom Marilyn Manson is het vrij geheimzinnig geweest in 2019. Werkt hij aan een nieuw album? Is hij een tour aan het plannen? Volgens Loudwire gaat er dit jaar nog een nieuwe langspeler uitkomen en gaan we de obscure Amerikaan weer langs zien komen. Onlangs zijn de eerste datums in het tourschema vastgelegd voor oktober!

Vreemde eenden op het affiche

Abbath
Foto: Kamiel Scholten/Festileaks

Ondanks dat er een aantal namen daadwerkelijk kans maken op een plekje op de 25e affiche van Graspop Metal Meeting, staan er ook een aantal vreemde dingen onder de grote namen. Zo zien we ein-de-lijk de opgesplitste black-metal band Immortal terug op het affiche, echter naast de nog steeds tourende voorman van de band, Abbath. Ook staat de fictieve band Dethklok op het affiche. De band is gemaakt voor de animatie-serie Metalocalyps, maar er bestaat ook een fysieke variant van de band. Deze act heeft echter de oversteek van Amerika naar Europa nog nooit gemaakt en ook in 2020 zien wij dat helaas niet gebeuren.

Missers

Op deze poster missen we ook nog een aantal namen die kans maken op een plekje op Graspop 2019. Wie? Dat kan je vinden in het Graspop geruchtenoverzicht!

Graspop Metal Meeting 2020

Het zilveren jubileum van Graspop Metal Meeting gaat niet door. Het Belgische festival zou in 2020 namelijk voor de 25e keer plaatsvinden, maar is wegens de coronacris verboden. Met onder andere Iron Maiden, Aerosmith, Judas Priest en Faith No More prijkten er veel publieksfavorieten bovenaan de poster. Het festival bevestigt dat er volgend jaar evengoed een XL editie van vier dagen komt, omdat het dit jaar niet doorgaat.

Graspop weet elk jaar weer haar affiche te vullen met de grootste en meest relevante hardrock-/metalbands. Het festival kende de afgelopen twee jaar uitverkochte edities en wist in 2019 onder meer de headliners Within TemptationSlipknot en Kiss te presenteren.

Graspop Metal Meeting Logo

Graspop Metal Meeting 2023

Locatie
België
Dessel, België
Datum 16-18 juni 2023
Line-up
Nog niet bekend.
Tickets Kopen