Festivalrapport: Zelfs regen kan het feest niet stoppen op Lowlands 2016

Afgelopen weekend was die headliner onder de festivals er weer: Lowlands 2016! Met een bijna uitverkocht festival en de grootste headliner in de geschiedenis op het programma kon het niet anders dan een prachtig weekend worden. Niets anders geschiedde.

Wij vroegen ruim 100 festivalgangers naar hun mening. Dit zijn de cijfers van Lowlands 2016 volgens jullie.

Programma: 8,9

Muse - Lowlands 2016

De grootste headliner ooit. De grootste comedy show ooit. Een olympische oefening. De line-up van Lowlands 2016 was een van de beste in jaren. Bezoekers genieten van de zomerse hiphop van Anderson .Paak, dansen bij headliners Disclosure en LCD Soundsystem en rocken bij Muse, Biffy Clyro en Foals. En dan is er natuurlijk dat onovertroffen randprogramma. De lange rijen bij The School of Life en het theater Juliet zeggen eigenlijk genoeg. Een bezoeker: “Wat een kut line-up. Er is veel te veel vets te zien en te doen. Ik mis meer dan ik zie!”

Sfeer: 8,8

Lowlands 2016 publiek

Het hoogste punt in het Festivalrapport voor Lowlands 2016 is voor sfeer. Dat is eigenlijk een compliment voor jullie als bezoekers, die het feestje drie dagen lang non-stop aanhouden. Het is iedere dag saamhorig zoeken naar Michael en iedere nacht weer samen dansen geblazen bij de meezingers in de Heineken. De eerste dagen ligt iedereen super relaxed in het gras (‘biertje, buurman?’) en op dag drie trekt niemand zich wat aan van de modder. The party must always go on!

Aankleding: 8,1

Kamiel Scholten Photography - Festileaks

Ook dit jaar ziet Lowlands er weer prachtig uit. Over het gehele terrein zijn kunstwerken verspreid en zelfs over de aankleding van de eettentjes is nagedacht. Daarnaast is er natuurlijk het nieuwe podium: Helga’s House of Pain. Een obscure hardrock club, waarbij de DJ in een kooi zit, hentai porno op de schermen te zien is en dansers de meest kinky kleding aan hebben. Het staat symbool voor de aankleding van Lowlands: tot in de puntjes verzorgd!

Geluidskwaliteit: 6,4

Oscar And The Wolf Lowlands 2016

Over de kwaliteit van het geluid is men kritischer. Het geluid bij Muse staat – zeker op de heuvels naast de Alpha – veel te zacht, terwijl je bij Wolfmother de tent uit wordt geblazen door het hoge volume. In andere tenten is het beter gesteld, zeker als ze ‘s avonds dicht worden geritst. Over het algemeen kan de gehoorbescherming in de zak blijven, wat ook wel fijn is.

Eten & Drinken: 8,4

Lowlands 2016

Cliché maar oh zo waar op Lowlands: ‘de keuze is reuze’. Op de regenachtige zondag een lekkere pannenkoek? Natuurlijk! Tijdens de zonnige vrijdag en zaterdag Mexicaans, Italiaans of Thais eten? Ook dat kan! Extra complimenten kwamen uit het kamp vegetariër. Zij hebben grote keuze uit lekkere soepjes, panini’s, kaaskroketjes of andere vega-gerechten vlakbij de Alpha. Oh, en de inmiddels klassieke Kaasfondue-proef is een check!

Bereikbaarheid: 8,2

Lowlands 2016

Met de trein, een speciale Event Travel-bus of de auto: alles kan naar Lowlands en het is prima geregeld. De pendelbussen vanaf de stations rijden af en aan en de bussen van Event Travel zijn keurig op tijd bij het festivalterrein. Het zorgt wel voor een flinke rij bij de entree van het terrein, die drukker lijkt dan ooit eerder. Ook de terugweg is ondanks veel werkzaamheden goed geregeld. Mensen van de NS helpen je zelfs om je bagage de trappen op te tillen! Reizen van en naar Lowlands is zonder zorgen.

Camping: 7,5

Lowlands 2016

De camping op Lowlands was ook dit jaar top. Camping 2 en 3 vindt men zelfs zo gezellig dat deze in no-time vol staat. Op de overige campings is echter genoeg ruimte en zijn ruim opgezette tentenkampen geen uitzondering. Vanaf deze campings is het iets verder lopen naar het festival, maar het zijn nergens Pinkpop-afstanden. Veel lof ook voor de 24 uurs-douches. Het is goed vertoeven op de Lowlands camping.

Sanitair: 7,2

Dixies horen defintief in het verleden thuis. Op Lowlands gaat men namelijk gewoon voor een spoeltoilet. Met ruim voldoende pisbakken hebben zeker de mannen niets te klagen. Vrouwen hebben bij de Alpha speciale ‘Ladies Only’-wc’s, waarvoor veel enthousiasme. Een nadeel: net iets te vaak staan er lange rijen of is het wc-papier op. Zodra de rust weer enigszins is terug gekeerd worden de wc’s gelukkig weer snel schoongemaakt.

Mobiel netwerk: 8,6

Lowlands 2016

Je kunt natuurlijk het hele festival je vriend laten roepen (Michael!), maar er zijn meer opties om iemand terug te vinden. Het mobiele netwerk is namelijk super. Sms’en, bellen of appen is allemaal geen enkel probleem. Ook is er op grote delen van het terrein een razendsnelle WiFi-verbinding aanwezig, waardoor je kunt besparen op je eigen MB’s. Ook de accu is geen probleem: voor wie geen powerbank mee heeft, is er een speciale oplaadheuvel naast de Bravo. Lekker zitten, lekker muziek luisteren, lekker opladen. Goed vertoeven.

Het weer: 6,7

Lowlands 2016

Zon, regen en af en toe een flinke windvlaag. Het komt allemaal voorbij op Lowlands 2016. Op donderdag en vrijdag moet er nog flink gesmeerd om niet te verbranden, op zaterdag komt er af en toe een buitje langs en op zondag zijn de regenlaarzen een must. Het publiek laat zich gelukkig niet kisten door de buien. Men trotseert de regen voor de olympische oefening van Yuri van Gelder en blijft gewoon bandjes checken wanneer het met bakken uit de lucht komt. Dan is het toch wel fijn dat het festival uit enkel tenten bestaat. Zodra het droog is, worden de plassen ontweken en danst men verder. Weer of geen weer, het feest op Lowlands is aan!

Festivalrapporten

Deze zomer doet Festileaks weer verslag van de grootste festivals van Europa. Dat doen we in de vorm van Festivalrapporten. We vragen op ieder festival minimaal 100 bezoekers om een cijfer te geven aan tien vaste categorieën en presenteren de gemiddeldes. Op die manier kunnen we aan het eind van het jaar concluderen: welk festival is op welk vlak het beste? Check de voorgaande festivalrapporten of bekijk alle winnaars van 2015.

Eerder dit jaar…

[one_half]

[/one_half]

[one_half_last]

 [/one_half_last]
Lowlands Logo

Lowlands 2016

Locatie
Nederland
Biddinghuizen, Nederland
Datum 19-21 augustus 2016
Tickets Niet meer beschikbaar.