Festivalrapport: Nederlandse temperaturen op bruisend Sziget 2016

Jaarlijks reizen duizenden Nederlands weer af naar het Hongaarse Sziget Festival om hier de Gouden Eeuw te herbeleven en het Óbudai eiland te koloniseren. Afgelopen week sloot ook Festileaks zich weer aan bij deze beleving. Zon, non-stop feesten, een ruim aanbod in artiesten en versnapering waren onderdeel van deze festivalvakantie.

Wij vroegen 100 festivalgangers naar hun mening. Dit is Sziget 2016 volgens de bezoekers.

Programma: 8,1

image

Traditiegetrouw spat de diversiteit weer van het uitgebreide programmaboekje af. Na een paar biertjes wordt het al snel een ware kunst om het overzicht te bewaren onder de honderden acts en artiesten. Naarmate de week vordert komt daardoor de alternatieve vraagstelling “Waar is de fissa aan?” steeds vaker voorbij. Op de Dan Panaitescu Main Stage komen wereldartiesten vanuit elk genre voorbij; The Chemical Brothers, Rihanna, Muse, Sia en de spectaculaire eindshow van Hardwell. Elk met anderhalf uur gereserveerd in het programma, maar spijtig genoeg begint bijna elke headliner te laat of presteerde het ver voortijdig het podium te verlaten. Desondanks wordt deze tijd ruimschoots opgevuld met bezoekjes aan de kleinere artiesten, verdeelt over de tientallen podia. Het theater, de stripclub en vooral het circus zijn erg populair.

Sfeer: 8,6

image

Sziget wordt met één reden bezocht, feest! Ook dit jaar is dat in elke uithoek van het eiland terug te zien. Elke bar en stand is voorzien van een geluidsinstallatie, die elk weer een eigen feest op gang brengt – dansend en zingend je gyros naar binnen werken is al gauw onderdeel van de avondroutine. Zo is op het Island of Freedom niets te gek en zie je het gehele Primark assortiment aan onesies in enkele minuten voorbij lopen. Tijdens de acts zit de sfeer er goed in. Al bier-gooiend en uit volle borst meezingend gaat het publiek in op de ‘motherfucking’-uitspraken van Deryck Whibley, waarbij het publiek plaatsmaakt voor de nodige mosh- en cirkelpits. Ook in de Telekom Arena en het Colosseum wordt tot vroeg in de morgen doorgedanst, om vervolgens heerlijk uit te brakken in de Chill Garden – onder het genot van yoga en rustgevende, psychedelische klanken.

Aankleding: 8,4

image

De aankleding voor een geheel eiland klinkt als een ware uitdaging. Tóch krijgt Sziget het weer voor elkaar aan de verwachtingen te voldoen. Bij binnenkomst word je begroet door een houten eenhoorn, om vervolgens een week lang te baden in een massa van prikkels. Het terrein is afgeladen met de nodige verlichting, kunst en activiteiten. “Na drie keer het festival bezocht te hebben kom ik nog steeds nieuwe dingen tegen”, vertelt een vastberaden Nederlander, onderweg op zijn zoektocht naar het ‘I CHING Labyrinth’ (over ironie gesproken). Daarnaast zorgen de dagelijkse mainstage parties (waaronder de color-, flag- en confetti party) en eindshow voor een aantal prachtige sfeerbeelden.

Geluidskwaliteit: 7,2

sziget podium

Sziget is voorzien van een onwijs groot aantal podia, waardoor je niet altijd onder het overlappende geluid uitkomt. De indoor acts en het stilleggen van de barretjes rondom het hoofdpodium zou dit echter tegen moeten gaan, helaas was dit niet altijd het geval. De schrale klanken van instrumenten en zang bij enkele optredens zorgen ervoor dat de “meezing ervaring de moeite niet meer waard was”. Zo vat de geluidskwaliteit van de elektronische acts beter in de smaak en geeft een groepje Australiërs aan “zichzelf te verliezen in de klanken van Mind Against”.

Eten & drinken: 8

sziget bier

Qua eten en drinken is het aanbod net zo divers als het programma zelf. Bier wordt netjes in halve liters verkocht en naast de talloze mixdrankjes zijn er ook voldoende non-alcoholhoudende dorstlessers te vinden. Helaas zit het niet altijd mee en grijpt de barman zo nu en dan net naast dat goed gekoelde biertje, waarna je al gauw betwijfelde of dat lauwe blikje die €2,60 wel waard is. Vooral vanaf een uurtje of zes neemt deze kans aanzienlijk toe. Hamburgers en pizza’s in alle soorten en maten zijn overal te vinden, maar ook vers fruit, Hongaarse goulash en zelfs Vlaamse frikadellen zorgen ervoor dat er voor ieder wat wils is aan eten. De meeste prijzen variëren van €3,50 tot €8,00 voor een complete maaltijd, prima te doen dus voor festival begrippen. Vooral de introductie van de Aldi wordt door veel bezoeker als “fucking fijn” ervaren. Warme broodjes gaan hier al voor slechts 33 eurocent over de toonbank (say what?!). Veel loof gaat ook uit naar het contactloze betaalsysteem, wat gedoe met rijen en muntverlies aanzienlijk vermindert.

Bereikbaarheid: 8,1

sziget

Vanaf Nederland is de keuze aan reismogelijkheden weer ongekend. Festival.Travel zette onder andere weer haar beruchte party-treinen en bussen in. Vanaf het eindpunt van het feestvervoer is het eiland met het ov makkelijk te bereiken. Het – voor Hongaarse begrippen – matige weer maakt de wandeltocht naar en over het terrein ook een stuk dragelijker. Aan de roadtrippers is dit jaar meer aandacht besteedt: meer parkeerplaatsen. Nadeel is echter dat niet iedereen even soepel de plaats van bestemming heeft bereikt. “De festivalparking werd nauwelijks aangegeven en de navigatie liet ons door het Hongaarse gebrabbel in de steek”, gaf een groep Brabanders aan.

Camping: 8,1

sziget camping

Camping en festivalterrein gaan ook dit jaar weer samen als Kees van Hondt en Lowlands. De vele upgrades zijn dit jaar weer volledig uitverkocht, wat enkele frustraties opwekte. “Betaal je €130,- voor een betere plek, slaap je nog de hele week niet.” Volgens de mensen zonder upgrade is “sleep for the weak” en wordt een feestje gebouwd in de eigen ‘feesttent’. Zo trillen enkele tenten nog na tot in de vroege morgen, en blijkt de sfeer er goed in te zitten. De afstand voor sanitaire voorzieningen, drank- en eetkraampjes is allemaal goed te overbruggen, al is het soms even lopen met de badhanddoek op weg naar de douche.

Sanitair: 6,5

IMG_4560-1

De toiletervaring hangt erg af van het gekozen tijdstip van je bezoek. “Na, en tijdens, mainstage of A38 acts is het verstandiger de andere kant van het terrein te bezoeken”, aldus iemand die de tactiek al helemaal door heeft. Om de paar honderd meter staat er een heus dixie-dorp, met in het midden een hokje waar de nodige meters toiletpapier geïnd kunnen worden. Iets zeldzamer zijn de spoeltoiletten, waar zich dus ook de langste rijen vormen. Vooral onder de vrouwen is dit een pijnpunt, aangezien de dixie brillen vaak getroffen zijn door de mannen die niet kunnen richten. Naarmate de week verstrekt neemt het aantal schoonmaakbeurten – of de kwaliteit ervan – sterk af, wat de blaas legen een stuk minder prettig maakt.

Mobiel netwerk: 8,9

sziget

Thuisblijvers zijn gemakkelijk de op de hoogte te houden met de nodige Snapchats of Facebook updates: overal op het terrein is uitstekende 4G verbinding. Zo verschijnen ook de sms’jes van verloren vrienden meteen op je scherm. Voor de festivalganger die liever zonder extra kosten op de hoogte wilt blijven van bijvoorbeeld de Olympische vorderingen zijn er meerdere WiFi punten op het terrein te vinden – waaronder een enkeling voor VIP’s. Ook is er de mogelijkheid een goed gevulde vuilniszak in te ruilen voor een kwartiertje WiFi toegang.

Het weer: 7,2

sziget lucht

Bij de gedachte van Boedapest in augustus komen de zweetvlekken spontaan onder de oksel vandaan kruipen. Dit jaar is dit echter niet het geval. Met een flinke regenbui aan het begin van de week is het zwembad op de VIP camping totaal overbodig gemaakt. De nacht werd opgevolgd met temperaturen zo laag als 5 graden. Bewolking overdag zorgt voor een onaangenaam aantal lange broeken, maar wanneer de zon zich laat zien wordt de temperatuur al gauw bijgesteld naar 28 graden.  Als gevolg lagen de grasvelden binnen no time vol met factor 30 bekladderde mensen.

Festivalrapporten

Deze zomer doet Festileaks weer verslag van de grootste festivals van Europa. Dat doen we in de vorm van Festivalrapporten. We vragen op ieder festival minimaal 100 bezoekers om een cijfer te geven aan tien vaste categorieën en presenteren de gemiddeldes. Op die manier kunnen we aan het eind van het jaar concluderen: welk festival is op welk vlak het beste? Check de voorgaande festivalrapporten of bekijk alle winnaars van 2015.

Eerder dit jaar…

[one_half]

[/one_half]

[one_half_last]

[/one_half_last]

Sziget Logo

Sziget 2023

Locatie
Hongarije
Boedapest, Hongarije
Datum 10-15 augustus 2023
Tickets Kopen