Festivalrapport: Lollapalooza Berlin 2016 slaat terug

Vorig jaar bleek de organisatie van Lollapalooza nog niet klaar te zijn voor de eerste Europese editie van het oorspronkelijk Amerikaanse festival. De organisatie besloot tot drastische maatregelen en verhuisde het festival naar Treptower Park. De vraag is of Lollapalooza Berlin bij de tweede editie wel haar zaakjes op orde heeft.

We vroegen de mening van 100 bezoekers over zaken als line-up, sanitair en bereikbaarheid. Dit was Lollapalooza Berlin volgens hen.

Programma: 7,3

img_5941

Met Radiohead en Kings of Leon als grote namen boven aan het affiche, heb je als festival twee voltreffers in huis. Maar onder deze namen ontbreekt een stukje diepte. Kaiser Chiefs en Major Lazor doen het weliswaar altijd goed bij het publiek, maar behoren inmiddels tot het meubilair van festivals. The 1975 staat tegenover Radiohead zelfs voor een half leeg veld te spelen. ‘In de breedte mist Lollapalooza 2016 wat spannende namen’, luidt de kritiek. Daarentegen wordt er op onder andere Major Lazor, Zedd en Lost Frequencies hard gedanst.

Sfeer: 7,8

img_5986

Lollapalooza Berlin is een echt familiefestival. Een groot deel van het publiek bestaat uit kinderen en daar speelt het festival met de Kidzapalooza-area handig op in. Dit zorgt voor een erg gemoedelijke en relaxte sfeer. Eén van de ondervraagden, een man uit Berlijn, merkt op dat Lollapalooza niet het festival is om ‘stomdronken te worden maar meer het type festival waar je vooral rustig aan wil doen en van de muziek wil genieten’. Dat ze in Duitsland wel weten hoe je een feestje bouwt, blijkt bij onder andere Zedd en Major Lazer. Het stof is nog steeds niet helemaal neergedaald.

Aankleding: 7,7

img_5977

Vorig jaar scoorde Lollapalooza een prachtige negen voor deze categorie en had dat te danken aan de geweldige locatie: de Tempelhof, een oud vliegveld. Dit jaar is het festival verhuisd naar het Treptower Park en de vraag was hoe dit zou uitpakken. Een groot voordeel ten opzichte van Tempelhof is dat Treptower Park nauwelijks asfalt heeft en veel grasvelden, waardoor mensen niet de hele dag hoeven te staan. Toch gaat de voorkeur uit naar de de oorspronkelijke locatie: ‘Treptower Park is een mooie locatie, maar kan niet tippen aan het filmische Tempelhof. Bovendien was het terrein daar ruimer waardoor het minder druk was’, zegt een echte Berlijnse.

Geluidskwaliteit: 7,4

img_6015

Het geluid scoort goed onder de bezoekers, al is het wat van wisselvallige kwaliteit. Bij Mainstage 1 & 2 is het geluid erg sterk, vooral bij headliners Kings of Leon en Radiohead. De Alternative Stage heeft al een stuk mindere soundsystem en vooral de Perry’s stage, waar enkel DJ’s optreden, ontvangt een hoop negatieve reacties. Een Nederlandse bezoeker van in de twintig, merkt op dat het geluid vooral de eerste dag erg zacht staat en dat daardoor het publiek maar moeilijk op gang komt. Op dag 2 is het volume al een stuk hoger en krijgen o.a. Jonas Blue en Lost Frequencies de menigte aan het dansen. Al met al staat het geluid nooit te hard en dat kan op veel positieve reacties rekenen. Geen gescheurde trommelvliezen op Lollapalooza 2016!

Eten & Drinken: 7,4

img_5978

Foodtrucks, foodtrucks en nog meer foodtrucks. Lollapalooza doet de massacatering dit jaar in de ban en dat valt goed in de smaak. Bezoekers geven aan dat ze het fijn vinden dat er erg veel keuze is en het valt hen op dat de prijzen gelijkwaardig zijn aan de prijzen die doorgaans door de grote cateraars gevraagd worden. Overigens is dit nog steeds aan de hoge kant. Er is ook kritiek, dat gaat vooral over de lange rijen. Oké, de monsterrijen van vorig jaar zijn er niet meer, maar je staat bij sommige kraampjes toch wel weer een half uur in de rij. Die tijd kan toch beter besteed worden.

Bereikbaarheid: 6,4

img_5917

Treptower Park is een centraal gelegen park omringd door metrostations. Dus tot zover geen problemen. Een enkeling klaagt over de grote afstand tussen de west- en oostingang en onduidelijkheid over welke ingang er door wie genomen moet worden. Achteraf bleek zelfs dat het niet eens zoveel uitmaakte waar je naar binnen ging. Maar de echte problemen kwamen voor het festival. De ticketprocedure was voor veel bezoekers erg verwarrend. Na de bestelling van de tickets moesten de tickets geactiveerd worden en op naam gezet worden. Dat was echter een vrij ingewikkeld systeem. Volgend jaar graag wat meer duidelijkheid!

Sanitair: 5,0

img_5975

Vorig jaar één van de zwakke punten, dit jaar is er gelukkig al behoorlijk wat vooruitgang geboekt. Waar de rijen op de Tempelhof konden oplopen tot twee uur, waren er dit jaar ruim genoeg toiletten aanwezig. Wel waren sommige toiletblokken wat verstopt, waardoor er soms op de ene plek een rij stond terwijl een paar meter verderop meerdere dixies (helaas waren er geen doorspoeltoiletten aanwezig) leeg waren. Qua hygiëne is er nog winst te boeken. Een Berlijnse vader en dochter daarover: ‘In de middag geven we een acht, maar ’s avonds komen we niet verder dan een drie. Dan zijn de toiletten erg vies.’ Investeren in schoonmakers is wellicht de oplossing.

Mobiel netwerk: 5,1

img_5919

De telefoons bleven in het Treptower Park op zak, want er viel niet veel te internetten of te bellen. Zeker voor buitenlanders was het bereik minimaal en ook de Duitse bezoekers klaagden dat ze maar sporadisch een whatsappje konden versturen. WiFi was al helemaal nergens te bekennen. Jammer, want zo konden bezoekers pas bij het verlaten van het terrein jaloersmakende foto’s verspreiden.

Het weer: 9,5

img_5984

Officieel nadert de zomer haar einde, maar daar is op Lollapalooza niks van te merken. Overdag is het bloedheet en dus gaan de zonnebrillen op en de shirtjes uit. De temperaturen lopen op tot boven de 30 graden en dat is uitzonderlijk voor de tijd van het jaar. Zoals Cruijff zou zeggen heeft ieder voordeel zijn nadeel want door de aanhoudende droogte in Berlijn ontstaan grote stofwolken, waardoor festivalgangers er al snel uitzien als mijnwerkers.

Festivalrapporten

Deze zomer doet Festileaks weer verslag van de grootste festivals van Europa. Dat doen we in de vorm van Festivalrapporten. We vragen op ieder festival minimaal 100 bezoekers om een cijfer te geven aan tien vaste categorieën en presenteren de gemiddeldes. Op die manier kunnen we aan het eind van het jaar concluderen: welk festival is op welk vlak het beste? Check de voorgaande festivalrapporten of bekijk alle winnaars van 2015.

Eerder dit jaar…

[one_half]

[/one_half]

[one_half_last]

 [/one_half_last]