Het beste van Festileaks 2019

Photo: Monique Biermans / Festileaks

Het is eind december en dat betekent maar één ding… lijstjes! Het hele jaar lang hebben wij ons best gedaan om je zo goed mogelijk te informeren over en te vermaken met alles dat met festivals te maken heeft. Voor dit eindejaarslijstje zochten we het beste en leukste uit van alles dat we het afgelopen jaar hebben gemaakt. Dit is het beste van Festileaks uit 2019!

1. Tante Rikie neemt na Zwarte Cross 2020 afscheid

2019 stond natuurlijk bomvol nieuwsberichten. Aankondigingen, afzeggingen, noem maar op. Maar één van de meest opvallende was toch wel de aankondiging dat Tante Rikie – het gezicht van Zwarte Cross – afscheid zal nemen na de volgende editie, in 2020. Het festival kondigde daarna aan dat het het komende jaar een jubeljaar wordt ter ere van de festivaldirectrice. Wij zetten vervolgens ook nog alle hoogtepunten van 23 edities Zwarte Cross op een rij.

2. 50 jaar Pinkpop: de Sjaak-afhakers

Wat is erger dan je favoriete band die je favoriete festival overslaat in hun tour? Juist, dat die artiest moet afzeggen voor dat festival. Je ziet dat optreden dan écht door je vingers glippen. Ter ere van het 50 jarig bestaan van Pinkpop zetten we alle opvallende afzeggers op een rij. Maar we zochten daarnaast ook nog vele andere interessante zaken uit over het Limburgse festival, want waarom heet festival eigenlijk zo, en waar komt dat roze hoedje eigenlijk vandaan? Denk je dit en nog veel meer al te weten? Check het met onze festivalquiz!

3. Een CO2-neutrale tour, hoe realistisch is dat?

Het afgelopen jaar stond natuurlijk bol van klimaatdiscussies en stikstofmaatregelen, maar wat draagt de festivalsector eigenlijk bij aan dit alles? In de Festivalpodcast van Festileaks en KINK zochten we het uit. Maar de Festivalpodcast heeft afgelopen jaar ook naar vele andere zaken gekeken. Zo deden we verslag vanaf vele festivals, zoals Mañana Mañana en Sziget.

4. Lowlands 2019: poepen was nog nooit zo leuk

Tijdens ons bezoek aan Lowlands vonden we een opvallend initiatief: het Smart Toilet, een samenwerking tussen Rabobank, The Food Line-up, MOJO en Imec Nederland. Naar aanleiding van een analyse van je toiletbezoek wordt een menu aangeraden dat verkrijgbaar is bij de naastgelegen Brasserie 2050. Dat moesten we natuurlijk zelf beleven!

5. The National op feestfestival Sziget: werkt dat nou een beetje?

Sziget: dat is feestjes bij elke bar, kleurrijke confetti aan de lopende band en dansen tot de zon weer opkomt. Daar passen de headliners dan ook goed bij: o.a. Martin Garrix, Ed Sheeran, Foo Fighters geven hier present. Commerciële hitkanonnen. En dan is er halverwege de week ineens: The National. Maar dat het even andere koek is, heeft blijkbaar voor weinig problemen gezorgd. The National is dan ook niet voor niks afgelopen jaar uitgeroepen tot Festivalact van het jaar 2019!

6. Waarom zou je kreeft eten op Down The Rabbit Hole 2019?

Kreeft op een festival? Je leest het goed. Down The Rabbit Hole is het enige festival in het land waar je kreeft kan eten. Hartstikke luxe en duur voedsel natuurlijk. Waarom zou je dan toch voor kreeft kiezen en niet voor een simpel patatje met frikandel? We spraken een kreeftetende festivalganger en een medewerker van cateraar De Visafslag erover.

7. De enige echte Festileaks Festival Awards

Ook dit jaar reikten we de Festival Awards uit, dé publieksprijzen voor Europese festivals. Al met al zijn ruim 14.000 stemmen uitgebracht voor 51 verschillende evenementen. Dit jaar gingen Down The Rabbit Hole en Zwarte Cross er met de meeste prijzen vandoor, maar ook festivals wat verder uit de buurt krijgen waardering. Zo krijgt Melt! de award voor mooiste locatie en is Pohoda uitgeroepen tot meest duurzaam.

8. Het Festival CV van De Staat (Rocco): “Van Witch Doctor word ik nooit moe”

Het afgelopen jaar was het jaar waar De Staat liet zien waar ze toe in staat zijn. Zo gaven ze een denderende show op Down The Rabbit Hole en gaven ze een headlinershow op Lowlands, na het uitvallen van The Prodigy, en oogsten daarmee enkel lof. Festileaks sprak aan het begin van het jaar met Rocco over de hoogtepunten van zijn festivalleven. Waar wil hij bijvoorbeeld absoluut nog een keer spelen? En wat is zijn mooiste festivalervaring?

9. Fotoverslag: op Milkshake 2019 kan iedereen zichzelf zijn

Milkshake: hét festival waar alles mag en niks moet. Maar ook het festival voor iedereen: sexuele voorkeur, huidskleur, religie.. op Milkshake is iedereen welkom. Omdat deze plek iedereen een vrij en welkom gevoel geeft, gingen wij op onderzoek uit. Wat zijn de tofste outfits en wat maakt dat festivalbezoekers zich hier zo vrij voelen om alles aan te trekken wat ze willen?

10. Hoe schattige eendjes de metalheads aan het recyclen zetten op Graspop 2019

Toen we afgelopen zomer in Dessel het metalfestival Graspop bezochten viel ons op dat het festivalterrein brandschoon was. Daarnaast liepen we ook tegen een drukbezochte kraam aan, waar je eendjes kon vangen. Na wat onderzoek bleek dat deze onschuldige eendjes een grote rol speelden in de staat van het terrein.

11. Lyrics quiz: hoe goed ken jij de teksten van Tame Impala?

Kevin Parker en co. waren op vele locaties te aanschouwen afgelopen zomer, zo waren ze onder andere te zien op Hurricane en Lowlands. Om de fans een handje te helpen met het leren van de teksten maakten we onze lyrics quiz over het werk van Tame Impala. Weet jij ze allemaal nog?

12. De 10 geheime stages van EXIT Festival 2019

Wanneer je het laatje met mysterieuze festivals openschuift, ligt EXIT Festival bovenop de stapel. Hier biedt een gigantisch verlaten fort onderdak aan ruim veertig podia, waar je in veel gevallen goed naar moet zoeken. Daarom is onze missie: overal een bezoekje brengen!

Het Beste Van Festileaks

Dauwpop 2019
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

Elke week zijn er weer nieuwe bevestigingen, annuleringen of ander festivalnieuws in festivalland. Dit stapelt zich aan het einde van het jaar op tot een enorme berg aan berichten en artikelen waar je jezelf makkelijk in kan verliezen. Festileaks to the rescue! We zochten de absolute hoogtepunten van het afgelopen jaar voor je uit en zetten die op een rijtje.