Festivalrapport: Dansen en zweten op Rock en Seine 2016

Tijdens een tropisch weekend in Parijs trokken tienduizenden bezoekers naar het Domaine National de Saint-Cloud voor Rock en Seine 2016. Dit park was vroeger de achtertuin van onder andere Napoleon I, nu staat vooral de muziek centraal. Er werd gedanst en gezweet, maar vooral genoten.

Wij vroegen ruim 100 festivalgangers naar hun mening. Dit zijn de cijfers van Rock en Seine 2016 volgens jullie.

Programma: 7,4

The Last Shadow Puppets
Foto: Victor Picon

Wanneer je Sziget, Pukkelpop of Lowlands gemist hebt kun je hier alsnog een gedeelte van de line-up zien. Of je doet het gewoon nog even dunnetjes over, natuurlijk. Zo staan Foals, Half Moon Run, Aurora, Massive Attack, Editors, Jack Garrat, Iggy Pop, Damian “Jr. Gong” Marley, Chvrches, Wolfmother en Bring Me The Horizon allemaal op het programma. Ook het voorlopig laatste optreden van The Last Shadow Puppets vond plaats in Parijs. Een line-up die over het algemeen goed ontvangen wordt. “Er zijn minder goede acts, maar wel grotere”, concludeert een bezoeker die het vergelijkt met voorgaande jaren. Het is zonde dat een nachtprogramma ontbreekt. Het festival is de eerste twee dagen om 0.30u afgelopen en de laatste dag al om 23.30u.

Sfeer: 7,6
Rock en Seine
Foto: Victor Picon

Het valt op dat er veel vriendengroepen uit Parijs komen. Zij hebben het onderling erg naar hun zin en verwelkomen je graag in de groep als je een praatje met ze maakt. Toch zoeken ze zelf minder contact met anderen en blijven ze bij elkaar. Maar er is vooruitgang, want “de sfeer is beter dan andere jaren. Je merkt dat de bezoekers dit jaar iets minder in zichzelf gekeerd zijn” roept iemand. Bovendien steken de Fransen graag de armen in de lucht bij een optreden en dansen ze lekker mee op de muziek.

Aankleding: 6,7

Rock en Seine
Foto: Victor Picon

De aankleding van Rock en Seine wordt grotendeels bepaald door de locatie. De achtertuin van Napoleon I heeft namelijk een prachtige oude fontein, diverse beelden, veel bomen en een heerlijk park. Dit maakt het soms wel wat onhandig voor de podia, het vak voor de Pression Live Stage bestaat uit een ongelijke helling wat niet lekker staat en waar niet altijd genoeg beweegruimte is. Door het langwerpige terrein is het soms vijftien minuten lopen naar het hoofdpodium. Terug naar de aankleding, die vooral bij het gedeelte van Dance Lab te zien is. Daar waar de rest van het terrein summier is in de aankleding, zijn er bij Dance Lab oogverblindende kleuren te zien. In de avond komt dit gedeelte tot leven met banken die van kleur veranderen, een grote discobol, een apart verlichte danscabine en een grote kleurrijke dansvloer waar de voetjes regelmatig van de vloer gaan. Ook is er een galerie waarbij er van iedere act een speciale poster is ontworpen. Deze is het hele weekend druk bezocht. Maar al met al is het terrein redelijk kaal. Een bezoeker zegt dan ook nog altijd op zoek te zijn naar de versiering: “Aankleding? Welke? Die paar lichtjes in de boom?”

Geluidskwaliteit: 7,7

Foto: Zélie Noreda
Foto: Zélie Noreda

De geluidskwaliteit wordt over het algemeen goed beoordeeld. De enige klachten komen van het hoofdpodium waar de gitaar en zang niet altijd even duidelijk hoorbaar zijn. Het beeld op de schermen is ook niet altijd even scherp of helder. Verder wisselt het volume, maar de festivalgangers weten alsnog goed mee te bewegen op de nummers. Bovendien worden er gratis oordoppen uitgedeeld en zijn er voor de kinderen ook koptelefoons beschikbaar. Over het geluid op de andere podia is niks te klagen.

Eten & Drinken: 6,4

Eten

Er staan allemaal individuele standjes en dus verschilt de kwaliteit van het eten en drinken enorm. Naast de Scène de l’Industrie staan lange rijen om de beste hamburgers van het terrein te bemachtigen. Maar er is meer. Vingers worden afgelikt bij nacho’s met kaassaus, bagels, fish & chips, wraps en burrito’s. ”De diversiteit aan eten is over het algemeen redelijk, maar niet heel extreem”, zegt een Nederlander ons. “Het duurt wel lang voordat je je bier hebt” zegt een andere bezoeker. Veel mensen vinden het eten en drinken erg duur. Door het cashless systeem worden diverse prijzen gehanteerd. Een halve liter bier voor €7,- valt niet bij iedereen in de smaak.

Bereikbaarheid: 8,5

Rock en Seine
Foto: Victor Picon

Het is geen probleem om het terrein van Rock en Seine te bereiken. De meeste bezoekers komen al uit Parijs, omdat ze er wonen, vrienden hebben of simpelweg een ho(s)tel hebben geboekt. Het openbaar vervoer sluit daar perfect op aan. Iedere dag maken duizenden bezoekers dan ook deze reis. “Het duurde vanmorgen wel lang totdat we binnen waren, maar dat komt ook doordat er zoveel beveiliging was.” De drukte bij de ingang verschilt zichtbaar per dag en uur. Over het algemeen kun je gemakkelijk bij Rock en Seine komen. Het is ook goed per auto te bereiken vanuit Nederland, maar voor een parkeerplek moet je vooraf even op internet zoeken. Het festival biedt deze namelijk niet aan.

Camping: 7,7

Rock en Seine
Foto: Victor Picon

De meeste mensen verblijven in de stad, maar er waren ook campingplaatsen dichtbij het terrein beschikbaar. Ondanks de hitte hebben de campinggasten niet te klagen. De camping is namelijk een langgerekt vlak tussen twee rijen bomen. Bijna altijd schaduw dus! “Ik kon vandaag tot 13.00u uitslapen” zegt iemand op een dag dat het 36 graden was. Uniek! Daarnaast is de camping functioneel ingedeeld doordat enkel tickets voor een twee- of vierpersoonstentje te verkrijgen zijn. Verder zijn de douches gratis en is het vlakbij het terrein.

Sanitair: 6,2

Rock en Seine

De beoordelingen van mannen en vrouwen over het sanitair lopen enorm uiteen. Zo vinden mannen het allemaal prima, maar beginnen de vrouwen te zuchten en lachen bij het onderwerp. Lange rijen voor de dixies komen vooral in de avond regelmatig voor. Hierdoor gaan vrouwen ook bij de mannen in de rij staan. Het duurt zo’n tien minuten voordat vrouwen een dixie in kunnen en er wordt vaak naast het toiletpapier gegrepen. Ook de desinfecterende gel is snel op. Toch wordt er maar een handjevol wildplassers gespot.

Mobiel netwerk: 7,2

Rock en Seine
Foto: Zélie Noreda

Geen stress dit weekend, want je vindt je vrienden snel terug. Wel verschilt het bereik per provider, maar het grootste gedeelte van de festivalgangers heeft nergens last van. Zo zegt een Fransman “Het mobiele netwerk is veel beter dan de vorige keren dat ik hier was. Toen kon ik mijn vrienden niet altijd meer vinden, maar nu komt alles direct binnen” Ook zijn er een aantal Wifi-spots zodat je je mooiste foto’s direct op Instagram kunt zetten. Niks te klagen dus. Toch is niet iedereen te spreken over het netwerk: “Ik geef het een twee, want ik kan geen Pokémon Go spelen”.

Het weer: 9,1

Rock en Seine
Foto: Victor Picon

De zonnebrillen, korte broeken en hempjes kunnen eindelijk met voldoende reden aangetrokken worden. Met temperaturen van 33, 36 en 25 graden is de zon ruimschoots aanwezig dit weekend. Sommigen vinden het daarom te warm, maar anderen vinden het heerlijk. De nevelkanonnen bevallen erg goed. Ook zijn de waterpunten druk bezocht en is het fijn dat er zoveel bomen zijn. Bij het hoofdpodium worden de eerste rijen regelmatig afgekoeld door een waterslang.

Festivalrapporten

Deze zomer doet Festileaks weer verslag van de grootste festivals van Europa. Dat doen we in de vorm van Festivalrapporten. We vragen op ieder festival minimaal 100 bezoekers om een cijfer te geven aan tien vaste categorieën en presenteren de gemiddeldes. Op die manier kunnen we aan het eind van het jaar concluderen: welk festival is op welk vlak het beste? Check de voorgaande festivalrapporten of bekijk alle winnaars van 2015.

Eerder dit jaar…

[one_half]

[/one_half]

[one_half_last]

 [/one_half_last]
Rock en Seine Logo

Rock en Seine 2017

Locatie
Frankrijk
Parijs, Frankrijk
Datum 25-27 augustus 2017
Line-up
Rone
Cypress Hill
The xx
Rone, Cypress Hill, The xx +27 meer
Tickets Niet meer beschikbaar.