De headliners van 2018: alle geruchten op een rijtje

Foto: Eric Pamies

De eerste namen voor het nieuwe festivalseizoen druppelen binnen. De geruchtenmachine draait weer op volle toeren, en zeker niet de minste namen worden genoemd. Maar wie zien we volgend jaar terug op bijvoorbeeld Rock Werchter, Pinkpop of Best Kept Secret? Wij hebben de geruchten voor 2018 voor je verzameld!

Queens Of The Stone Age

qotsa
Na een stilte van vier jaar kwam er dit jaar eindelijk weer een nieuw album van Queens Of The Stone Age. Met Villains touren ze dit najaar in Europa, en hiermee lijkt de kans dat de heren de komende zomer terugkeren voor de Europese festivals zeer groot. Sterker nog: de eerste bevestigingen zijn al binnen! Josh Homme en co. zullen twee dagen (!) voor Rock Werchter optreden op het Kroatische INmusic Festival. Ook staan zij begin juni op Northside.

The National

The National
Foto: Kamiel Scholten/Festileaks

The National heeft dit jaar met Sleep Well Beast een prachtig album afgeleverd. Met dit album doen ze al een aantal zaalshows dit jaar. Voor volgend jaar is het eerste festival al bevestigd, de band staat namelijk op Northside in Denemarken. Aangezien Northside in hetzelfde weekend als Best Kept Secret 2018 plaatsvindt, zijn ze een veel genoemd gerucht voor Best Kept Secret én andere festivals die in juni (en wellicht juli) gehouden worden.

Pearl Jam

Pearl Jam
Er gaan – net als ongeveer ieder jaar – geruchten rond dat Pearl Jam komende zomer gaat touren door Europa. De band staat in maart al op de Zuid-Amerikaanse Lollapalooza’s, maar volgens Pearl Jam-expert dimitrispearljam hebben de Amerikanen meer voor ons in petto volgend jaar. Op zijn Twitter post hij opmerkingen als “Save money for the summer!” en na de aankondigingen voor de Lollapalooza’s volgende de woorden: “Now we wait for the next one… I’ll try to get the full Europe tour this time.”. Of er daadwerkelijk een Europese tour aankomt? Dat blijft voor nu afwachten. Hij bleek het volgens Alternative Nation in ieder geval al meerdere keren bij het juiste eind te hebben, dus wellicht dat het nu eindelijk écht gaat gebeuren. Ook gaan er nu geruchten dat de band op de Italiaanse festivals I-Days Festival en Firenze Rocks staat komend jaar.

Gorillaz


Naast de geruchten voor het opnieuw uitbrengen van een verrassingsalbum, gaan er ook geruchten dat Gorillaz hun Humanz-tour volgend jaar opnieuw naar Europa zullen brengen. Na de zaaloptredens van dit najaar in Europa zal de band achter Blur-frontman Damon Albarn onder andere Estereo Picnic aandoen. Van de voorgaande jaren weten we dat artiesten die op dit festival staan vaak in de zomer in Europa te vinden zijn. Dat blijkt ook dit jaar het geval. Damon Albarn en co. staan tijdens het Rock Werchter-weekend op Open’er. Afreizen naar het Belgische festival lijkt daarmee perfect in het tourschema te passen. Met de aankondiging voor Rock Am Ring in het eerste weekend van juni en voor het Ierse Malahide Castle de week daarna, lijkt de band ook in de buurt te zijn tijdens Pinkpop 2018.

The Killers


Wonderful wonderful! Met een nieuw album op zak zijn de zaalshows begin volgend jaar niet de enige shows in Europa voor The Killers in 2018. Ook zij staan op Estereo Picnic, de kans op optredens op Europese festivals lijkt dan ook aanwezig. Begin mei zitten ze nog in Australië, het is nog even afwachten of ze daarna de oversteek naar Europa maken.

Arctic Monkeys

arctic monkeys
Eindelijk! De opvolger van AM lijkt in zicht en daarmee mag Arctic Monkeys zonder twijfel als een gerucht voor de Europese festivals genoemd worden. Studio Brussel wist eerder al te melden dat de opnames voor het nieuwe album zijn begonnen en het album er snel aan lijkt te komen. In 2016 zagen we Alex Turner nog samen met Miles Kane als The Last Shadow Puppets op onder andere Lowlands en Rock Werchter. In de zomer van 2014 stond de band op onder meer Pinkpop en Rock Werchter.

Foo Fighters

Foo Fighters

Foo Fighters deed dit jaar een klein aantal festivaloptredens, onder andere Rock Werchter, Glastonbury en Roskilde wisten de band vast te leggen. Deze optredens zouden eigenlijk al in 2015 plaatsvinden, maar helaas brak Dave Grohl zijn been en werden de optredens geannuleerd. Dit jaar waren ze dan eindelijk terug, maar enkele gemiste optredens – waaronder die op Pinkpop – zijn nog niet ingehaald. Komend jaar lijkt het voor de overige festivals ook te gebeuren. Met het net uitgebrachte album Concrete And Gold reist Foo Fighters af naar Pinkpop!

Muse

Muse
Foto: Kamiel Scholten / Festileaks

Wie Muse weer wil zien, hoeft waarschijnlijk niet lang meer te wachten. De afgelopen dagen was er op de Instagram-accounts van de band te zien dat ze weer in de studio zijn. Wellicht dat het album precies op tijd uit is om wat festivals mee te pakken! Frontman Matthew Bellamy beloofde zelf al eerder in een gesprek met Studio Brussel dat ze in 2018 weer naar België zouden terugkeren.

LCD Soundsystem

Foto: Cambria Harkey/Lollapalooza 2016

Nog niet zo heel lang geleden stond LCD Soundsystem nog in Paradiso, maar misschien dat we niet zo lang meer hoeven te wachten totdat we James Murphy en de rest weer in ons land kunnen bewonderen. De band tourt tot eind dit jaar in Amerika en is ook in maart te zien op Estereo Picnic, wat hen een kanshebber maakt voor een headlinespot op een van de Europese festivals. Het eerste festival is inmiddels al binnen: de band zal een optreden geven op het nieuwe Engelse festival All Points East in het weekend van 25 mei tot en met 3 juni. In 2016 sloot LCD Soundsystem Lowlands af.

Florence & The Machine

Met de bevestiging voor Melt! was daar ineens weer een nieuwe naam in het geruchtencircuit: Florence + The Machine keert volgend jaar weer terug naar de Europese festivalweides. Niet zo lang geleden was ze nog op Rock Werchter 2016 te zien als headliner. Zullen we ze ook op een festival in de Benelux zien?

Nick Cave & The Bad Seeds

nick cave
Ook rond Nick Cave & The Bad Seeds blijft het niet stil in 2018. Op hun Facebook-pagina lieten ze weten in 2018 terug te komen naar Nederland. De band wordt met deze aankondiging ook veel genoemd als mogelijke headliner voor Best Kept Secret of Down The Rabbit Hole. Ook werden ze eerder al gespot op een poster voor Rock Werchter.

The War On Drugs


Met het nieuwe album A Deeper Understanding liet The War On Drugs de harten van veel muziekliefhebbers sneller doen kloppen. In het najaar staat er een zaaltournee op de planning, voor volgend jaar staat het eerste festival al gepland. In februari staan ze namelijk op St. Jerome’s Laneway Festival. Ook van dit festival weten we van de voorgaande jaren dat een aantal namen in de zomer de oversteek zullen maken naar Europa. Zo zagen we Glass Animals, Floating Points en Aurora, wie allen op dit festival stonden, al terug op bijvoorbeeld Best Kept Secret of Lowlands.

The xx

Het was een groots jaar voor The xx: het langverwachte album I See You kwam uit en ze waren te vinden op de grootste festivals. Maar dat lijkt nog niet genoeg te zijn: The xx gaat volgend jaar opnieuw op tour te gaan. Eind dit jaar touren ze door Amerika en begin 2018 staan er shows door Australië op de planning. Gelukkig wordt Europa niet overgeslagen. Het trio is inmiddels aangekondigd voor het Spaanse Bilbao BBK en het Duitse Melt!. Meer shows lijken te volgen.

Editors

Editors
Editors is een graag geziene gast op de festivals in Nederland en België: dit jaar stonden ze onder andere op Lowlands en Pukkelpop en in de jaren daarvoor speelden ze onder andere al meerdere keren op Rock Werchter en Pinkpop. In maart doen ze de Ziggo Dome en het Sportpaleis aan. Aangezien de heren druk bezig zijn met het zesde album, kan het zomaar zijn dat ze niet lang weg zullen blijven.

Depeche Mode

Een nieuwe naam binnen het geruchtencircuit: ook Depeche Mode tourt aankomend festivalseizoen weer door Europa. De eerste bevestigingen zijn al binnen. Les Vielles Charrues, Tinderbox en Main Square Festival hadden al de eer om de synthpop-grootheden toe te voegen aan hun line-up. Met de aankondiging voor die laatste is Depeche Mode een grote kanshebber voor een headline-spot op Rock Werchter.

Guns N’ Roses

Guns N’ Roses-fans opgelet! Komend jaar lijkt de band nog meer optredens te geven. Volgens het Franse festivalorakel Zégut staat de legendarische act op Download festival in Engeland. De afgelopen jaren bewees de Fransman het meer dan eens bij het rechte eind te hebben. Als dat dit jaar ook het geval is, mogen we ons wellicht opmaken voor meer festivalspektakel van Guns N’ Roses.

Franz Ferdinand

Franz Ferdinand

Franz Ferdinand is terug! In oktober kondigde de band het nieuwe album Always Ascending aan en ook verscheen de eerste single van het nieuwe album. Dit jaar vonden we het vijftal al terug op enkele festivals. Met nieuwe muziek is er reden genoeg om een vervolg te geven aan die festivaltour. Franz Ferdinand, take me out!

Arcade Fire

Arcade Fire

2017 was een druk jaar voor Arcade Fire. Ze waren onder andere te vinden op de main stages van Rock Werchter en Best Kept Secret en in juli kwam hun vijfde album Everything Now uit. In 2018 trekken ze de lijn gewoon door. Op 19 april speelt de band in het Sportpaleis in Antwerpen en later spelen ze op Hurricane/Southside. Waar hoop jij Arcade Fire te zien?

The Cure

De laatste Europese tour van The Cure dateert alweer uit 2012. In 2018 bestaat de band 40 jaar. Reden genoeg om te touren? Zo lijkt het, want de hints komen beetje bij beetje binnen. Een ex-bandlid hintte al naar gekke plannen in 2018 en de manager heeft een groot geheim waar we nog niets van mogen weten. Voer tot speculatie.

The Rolling Stones

The Rolling Stones
Foto: Claude Gassian

We zagen ze niet zo lang geleden nog in de Arena en in het Gelredome, maar het lijkt erop dat we The Rolling Stones niet lang hoeven te missen. Een Festileaks-forumgebruiker postte recentelijk namelijk een afbeelding van het logo van de Stones op het Rock Werchter-topic. Natuurlijk kan iedereen dat doen, alleen het komt van niet zomaar een gebruiker af. De gebruiker, genaamd ‘JPF’, postte namelijk vorig jaar ook al het logo van Guns N’ Roses op het Werchter-topic. Later bleken zij dus op TW Classic te staan. Wellicht zien we The Rolling Stones volgend jaar wel ook terug op TW Classic of op Rock Werchter!

Bruno Mars

De eerste festivals voor Bruno Mars zijn binnen: de Hawaiiaane popzanger komt volgende zomer naar Britih Summer Time en Rock In Rio. Gelukkig blijft het daar niet bij. De superster is dit jaar ook in de Benelux te vinden. Op zaterdag 16 juni is het de beurt aan Werchter Boutique en een dag later sluit Bruno Mars Pinkpop af. Met ook de bevestiging voor Roskilde ligt er een uitgebreide festivaltournee in het verschiet!

Iron Maiden

Iron Maiden
Foto: Rudy de Doncker

Meer nieuws van festivalorakel Zégut. De Franse radio-DJ geeft aan dat Iron Maiden komende zomer op Hellfest te vinden is. Bij de uitspraken van het orakel blijft het niet. Op de Twitterpagina van Hellfest is ook een overduidelijke hint naar Iron Maiden te zien. De metalband lijkt komende zomer dus naar Europa te komen. Wordt ook de Benelux met een optreden verblijd?

Björk

Bjork

Al bijna 40 jaar beweegt Björk zich door vele genres, en het lijkt erop dat we de IJslandse muzieklegende komend jaar ook weer live kunnen bewonderen. Ze is namelijk aangekondigd voor NorthSide, in hetzelfde weekend als Best Kept Secret. Daarmee is ze een grote kanshebber voor een headlinerpositie op dat festival. Ook werd ze aangekondigd voor het nieuwe Engelse festival All Points East, waardoor een festivaltour door Europa in ieder geval een zekerheid lijkt.

Snow Patrol

Snow Patrol Live Gary Black White 2012
Een band die ook al een aantal jaren als gerucht wordt genoemd is Snow Patrol. We wachten nog steeds op de opvolger van het prachtige album Fallen Empires. Na zes jaar is het eindelijk zover: de band hoopt het album nog dit jaar uit te kunnen brengen. Zien we ze met het nieuwe album dan eindelijk ook terug op de festivals?

P!nk


P!nk is helemaal terug van weggeweest! Dit jaar was ze al te bewonderen op Sziget en haar langverwachte album Beautiful Trauma komt op 13 oktober uit. Daarna gaat ze op tournee door Amerika tot begin juni 2018 ter promotie van haar nieuwe album. De tour staat op haar website aangekondigd als ‘Beautiful Trauma World Tour’, er lijkt dus meer aan te komen. Pakt ze gelijk wat Europese festivals mee na haar Amerikaanse tour?

Nine Inch Nails

NIN

Nine Inch Nails lijkt naar Europa te komen. Afgelopen jaar speelde de band al op een klein aantal festivals. Nu wordt de Amerikaanse band genoemd als een van de acts op het Franse Hellfest. De hint komt van niemand minder dan Francis Zégut. Het festivalorakel noemt voor dit jaar ook Iron Maiden en Guns N’ Roses en blijkt de afgelopen jaren meer dan eens gelijk te krijgen. Hopelijk is dat dit jaar ook het geval!

Daft Punk

Daft Punk
Er gaat geen geruchtenseizoen voorbij zonder dat Daft Punk genoemd wordt. Voor dit jaar gingen er geruchten de ronde dat er na Alive 1997- en Alive 2007-tour ook plannen waren voor een Alive 2017-tour. Helaas bleef het bij de geruchten. Voor komend jaar is er nieuwe hoop: Primavera Sound-directeur Gabi laat in een Facebook-livestream weten dat het dj-duo aan een nieuwe tournee werkt. Hopelijk brengen ze deze tournee in 2018 naar Europa!

Elbow

Throw those curtains wide… want na een korte festivaltour dit jaar lijkt de kans aanwezig dat we Elbow het komende jaar nog een keer kunnen bewonderen op de festivals. De tour ter promotie van Little Fictions, waarmee ze in februari ook Amsterdam en Antwerpen aandoen, loopt nog door tot maart. In de maanden daarna staat er nog niets op de planning, dus misschien dat ze na een korte pauze nog een festivaltour zouden doen.